Technológia

A Suzuki új hajómotorja maga gyűjti össze a vízből a mikroműanyagokat

A vízfelszín közelében úszó mikroműanyagokat képes összegyűjteni az az új eszköz, amit hajómotorokhoz lehet csatlakoztatni.

A japán, tengeri üzletággal is rendelkező, de főleg autóiról ismert Suzuki közleményben tudatta, hogy olyan mikroműanyag-gyűjtő eszközt fejlesztett ki, amit hajómotorokra lehet szerelni – így próbálnak megoldást találni a tengereket szennyező műanyaghulladékra, amely az utóbbi években jelentős környezetvédelmi problémává vált, és egyre több kutatás és kezdeményezés irányul a megoldására.

A megoldást az inspirálta, hogy egy kutatásuk megmutatta, hogy a hajómotorok szűrőjében fennakadó anyagok között mikroműanyagok is voltak.

Saját megoldása kidolgozásakor a Suzuki szakemberei a hajók külmotorainak szerkezetét vették alapul, amely a motor hűtése érdekében több tonna tengervizet szivattyúz át a rendszeren, majd juttat vissza az óceánba. Ezért a cég olyan gyűjtőeszközt fejlesztett ki, amely egyszerűen felszerelhető a vizet visszavezető ágra és a visszajuttatott víz felhasználásával a mikroműanyagokat is összegyűjti – áll a cég közleményében.

A cég által fejlesztett új eszköz használatával pusztán a hajó üzemeltetésével is összegyűjthetők a vízfelszín közelében úszó mikroműanyagok, és azt állítják, az eszköz nem befolyásolja a motorok teljesítményét.

A terveik szerint 2021-től vezetik be az eszközt választható kiegészítőként, amely később már szériatartozék lesz.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb