Műanyag

Kutatók szerint ökológiai időzített bombát jelentenek az arcmaszkok

Egy friss kutatás szerint a járvány felfutásával egyre több maszkot dobunk el – percenként 3 milliót.

A Dél-Dániai Egyetem kutatói szerint az arcmaszkok ökológiai időzített bombát jelentenek, mára ugyanis jelentősen megnőtt azoknak a védőeszközöknek a száma, amik a kukákban végzik:

“Egy friss felmérés szerint havonta immár 129 milliárd arcmaszkot dobnak el világszerte, percenként mintegy 3 milliót.”

Az eldobott maszkok döntő többsége mikroszálakból készül, így a hulladék jelentős mennyiségben gyarapítja a világban egyébként is komoly problémát okozó műanyagszennyezést. Dán kutatók szerint elengedhetetlen, hogy a társadalom felismerje az eldobott maszkok potenciális környezeti veszélyét.

A maszkok azért jelentenek veszélyt a környezetre, mert nem biológiailag lebomlók, és nem is bomlanak le teljesen. Vagyis: a kisebb műanyag részecskék (mikro- és nanoplasztikák) a maszk kidobását követően a helyi ökoszisztémába kerülhetnek.

A kutatók szerint a fő problémát az jelenti, hogy míg a műanyag palackokon ott vannak az eldobásukra vonatkozó utasítások, a maszkokon nem találni ilyeneket. A szakemberek szerint így sok ember egyszerű, szilárd hulladékként kezeli a maszkokat, ami viszont komoly problémát eredményez. “A környezetben történő lebomláskor a maszk több mikro méretű műanyagot szabadíthat fel, mint az ömlesztett műanyagok, például a zacskók” – figyelmeztettek a tanulmány szerzői.

“A kutatók azt javasolják, hogy a városokban maszkgyűjtő konténerekben kellene elhelyezni a kidobott maszkokat. Egyéni szinten pedig az újrahasználható maszk viselését javasolják.”

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb