Tegyél valamit

Nem szól érv amellett, hogy magas hőfokon mossunk

Ha hidegebb vízzel és gyorsabb programmal mosunk, kevesebb mikroműanyag kerül a szennyvízbe, hosszabb lesz a ruhák élettartama és kevesebb energiát használunk.

A Leeds-i Egyetem és a Procter&Gamble legutóbbi kutatása azt vizsgálta, hogy a ruhaneműk mosása hogyan befolyásolja a fakulást, a színátadást és a textíliából történő mikroszálak felszabadulását – vagyis a mosás környezeti hatását.

A kutatók megállapították, hogy a gyorsabb, hidegebb ciklusú mosás a környezetbe juttatott mikroszálak mennyiségét akár 52 százalékkal, a káros festékanyagok felszabadulását akár 74 százalékkal csökkentette.

A ruhák 40 °C helyett 20 °C-on történő mosása megtakarítja a terhelésenként felhasznált energia hozzávetőlegesen 66 százalékát is – írja az Energy Saving Trust.

A textilipar globális szálasanyag-termelése 2017-ben meghaladta a 105 millió tonnát. A textil- és bőrgyártás évente 84 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez, a textíliák készítése és festése során használt színezékek és egyéb vegyszerek komoly környezeti problémát jelentenek, mivel a nagy koncentrációban folyóvizekbe kerülő textilfestékek megakadályozzák a víz újra-oxigenizációs képességét, és csökkentik a napfényt, ezáltal felborítják a vízi fauna biológiai folyamatait és a vízi növények fotoszintézisét.

Ráadásul a ruhadarab ökológiai lábnyomának harmadáért mi vagyunk felelősek: a textilipari gyártáson túl az otthoni mosás is jelentős hatással van a ruhanemű környezeti hatására. A szintetikus textíliák mosásakor felszabaduló műanyag mikroszálak globális problémát okoznak, és a nyílt óceánt elérő műanyagok több mint egyharmadát teszik ki, ami pusztító hatással lehet az élővilágra.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb