Műanyag

Nemcsak a környezetnek, de magunknak is árthatunk a műanyag mosogatószivacsokkal

Csak Európában évente több milliárd műanyag mosogatószivacs kerül a szemétbe, amelyeket ráadásul vegyi anyagokkal is kezelnek.

Még 2017-ben egy kutatás mutatta be, hogy 362 különböző baktériumot találtak tudósok egyetlen mosogatószivacsban. Vannak háztartások, ahol akár hetente kétszer is cserélik a szivacsokat, így ha csak az Európai Unió 194 millió háztartásával számolunk és mindegyik ilyen gyakran cserélné, akár 18 milliárd szivacs is a szemétbe kerülhetne egy év alatt.

Ám nem csak hulladékként veszélyesek a mosogatószivacsok – hívja fel a figyelmet cikkében az Ökoroom.hu. A filléres konyhai eszközök a leggyakrabban habosított poliuretánból, kőolajból, fehérítőből, szulfátokból készülnek, több vegyszer felhasználásával. Mosogatás közben a forró víz és a súrolás hatására ezek kioldódnak és a szennyvízbe kerülnek, ha pedig nem öblítjük le megfelelően a tányérokat, evőeszközöket, a szervezetünkbe is juttatunk mikroműanyagot a szivacsokról.

A szintetikus szivacsokat a leggyakrabban antibakteriális és gombaölő hatású triklozánnal impregnálják, ami hat a hormonrendszerre.

Szakértők szerint a mosogatószivacsok könnyen helyettesíthetőek természetes anyagból készült eszközökkel, így kókuszrostból, vagy kenderből készült szivacsokkal vagy természetes sörtéjű kefékkel. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a cellulózból készült szivacsokat gyakran poliészterrel vonják be.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb