Műanyag

Több mint 14 millió tonna mikroműanyag heverhet az óceánok fenekén

A szakértők szerint harmincszor több mikroműanyag-hulladék lehet az óceánok fenekén, mint a felszínén.

A CSIRO, az ausztrál tudományos kormányzati ügynökség szakértői hat különböző helyszínen 51 mintát vizsgálták meg, hogy kiderítsék, mekkora az óceánfenék műanyagszennyezése: az óceánok alján, az üledékben heverő műanyagszennyezést mértéke a harmincszorosa lehet annak, mint ami a vizek felszínén úszik – írta a kutatásról a Guardian, amely szerint vélhetően több mint 14 millió tonnányi, 5 milliméternél kisebb átmérőjű műanyaghulladék heverhet az óceánok alján, 3 kilométer mélyen.

Az üledékben talált műanyagok mikroszkopikus vizsgálata során bár a hulladék életkorát nem tudták beazonosítani, azt megállapították, hogy napi fogyasztási cikkek részecskéiről van szó.

Forrás: hvg.hu

Így is nagy számnak tűnik a több mint 14 millió tonna mikroműanyag, Denise Hardesty, a kutatás egyik vezetője azonban azt is kiemelte, hogy ez még mindig csak töredéke annak a műanyagmennyiségnek, ami egy év alatt az óceánokban köt ki. Ugyanakkor a szakember arra is kitért, hogy vélhetően nem az óceánfenék a műanyagszennyezés „nyugvóhelye”, a legtöbb hulladék a számításaik szerint a partokon “ragad”.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb