Technológia

Forradalmasíthatják a jövő energiatermelését, az űrből fognak elektromosságot küldeni a földre

Napenergiát gyűjtő és továbbító űrbéli panelt fejlesztettek amerikai kutatók, mely a Föld bármely pontjára képes lesz a jövőben elektromosságot küldeni.

Drónnal küldték fel az űrbe a kísérleti panelt

A Pentagonnak dolgozó tudósok sikeresen tesztelték a pizzásdoboz méretű panelt. Ez egy jövőbeli rendszer prototípusa, mely áramot biztosíthat a Föld bármely pontján – olvasható CNN amerikai hírtelevízió honalpján.

A PRAM (fotovoltaikus rádiófrekvencia-antenna modul – Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module) panelt 2020 májusában a Pentagon X-37B drónjával küldték fel az űrbe. A drón 90 percenként kerüli meg a Földet.

A PANELT ÚGY TERVEZTÉK, HOGY A LEHETŐ LEGJOBBAN HASZNÁLJA FEL AZ ŰRBÉLI FÉNYT, AMELY NEM JUT ÁT A FÖLD LÉGKÖRÉN.

Ebben a fényben még megvan a kék hullámok energiája, ezért jóval erőteljesebb, mint a Földet elérő napfény. A kék fény a légkörbe lépve ugyanis szétszóródik, ezért tűnik az ég is kéknek.

Forradalmasíthatja a jövő energiatermelését

“Emiatt sokkal nagyobb mennyiségű napfény van az űrben” – mondta Paul Jaffe, a projekt egyik fejlesztője. A legutóbbi vizsgálatok szerint a 30-szor 30 centiméteres panel nagyjából 10 wattnyi energiát képes előállítani és átadni.

EZ AZ ENERGIA EGY TABLET ÜZEMELTETÉSÉHEZ ELEGENDŐ.

A projekt távlati elképzelése szerint tucatnyi panelt kapcsolnak egymáshoz. Siker esetén a projekt forradalmasíthatja az energiaelőállítást és a világ távoli pontjaiba való eljuttatását.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb