Nagyvilág

Spanyolországban már megvásárolható a szomszéd által termelt felesleges áram

Az Ovo Energy, a Royal Dutch Shell együttműködésével biztosítana tetőtéri napelemeket és akkumulátorokat spanyol háztartásoknak. A legújabb trend, hogy energiaszolgáltatók komplett energiarendszereket kínálnak és ezzel virtuális erőművekké alakítják a háztartásokat.

A vállalat spanyolországi szolgáltatásában kombinálja a napelemeket és az akkumulátorokat, vagyis a megoldás nagyon hasonló ahhoz, amit a Tesla múlt hónapban bemutatott Nagy-Britanniában. Ezzel az újítással az amerikai vállalat a háztartások villamosenergia fogyasztásának akár 75 százalékát megtakaríthatja.
Ebben a modellben az ügyfelek akkor lesznek jogosultak a megoldásra, ha rendelkeznek saját Tesla elektromos járművel és otthonuk fel van szerelve vagy felszerelhető egy elektromosjármű-töltővel.

AZ OVO AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN A SONNEN NEVŰ VÁLLALATTAL DOLGOZIK PARTNERSÉGBEN, AMELY A VILÁG EGYIK LEGNAGYOBB LAKOSSÁGI AKKUMULÁTOR GYÁRTÓJA, ÉS EMELLETT AZ ENERGIATÁROLÁSI TECHNOLÓGIÁT IS EZ A CÉG SZOLGÁLTATJA.

Az Ovo a saját technológiáját használja az akkumulátorok hálózatra történő telepítésének optimalizálására. Az energiaszolgáltató cég tavaly lépett be a spanyol piacra, viszont ma már többezer ügyfele van.

AZ ELŐREJELZÉSEK SZERINT A SPANYOLORSZÁGI, NAPELEMMEL ELLÁTOTT HÁZAK SZÁMA 2025-RE ELÉRI AZ 1 MILLIÓT.

Ez pedig hozzájárul majd az ország 74 százalékos megújuló energiatermelési céljának a megvalósításához 2030-ra. A spanyolországi hálózatot úgy alakították ki, hogy a háztartások a többlet energiát el tudják adni szomszédjaiknak a helyi elosztóhálózaton.

Azok, akik csatlakoznak a tervhez napenergiával működtethetik a házaikat, tárolhatják a fel nem használt napenergiát vagy akár csúcsidőben el is adhatják azt. Az ajánlat először Katalóniában, Madridban, Valenciában és Andalúziában lesz elérhető.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb