Technológia

Újra feltalálták az átlátszó fát

Erősebb, és nehezebben törik, mint az üveg, és kevésbé szennyező.

A Marylandi Egyetem munkatársai vegyi úton átlátszóvá és erősebbé tették a fát. Újításukról a Science Advances tudományos lapban számoltak be.
A fa anyagát átlátszó cellulózszálak alkotják, amelyeket a lignin nevű anyag tart a helyükön. A lignin úgynevezett kromofórokat tartalmaz, ezek adják a fa sárgás-barnás színét. A tudomány már egy ideje kereste, sőt meg is találta a fa átlátszóvá alakításának titkát.

Az eddig ismert módszer eltávolította a lignint, azonban rengeteg vízszennyezéssel járt, és meggyengítette a fa anyagát.

Az új módszer jóval hatékonyabb: a vékonyra szelt fát hidrogén-perixoddal kezelik, ezután UV-fény alatt (vagy UV-sugárzásban gazdag verő napfényen) szárítják, majd lekenik etanollal. A ligninmentesített fa pórusait epoxival töltik fel. Az epoxi a beérkező fény 90 százalékát átereszti, ráadásul a fa ötvenszer erősebb lesz tőle, mint a korábbi átlátszó fák.

A feltalálók szerint ezért az új átlátszó fa nemcsak ablakként, hanem akár teherviselő elemként is alkalmazható átlátszó házak építésére, de beépíthetik érintőképernyőbe vagy gépjárművekbe is.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb