Tegyél valamit

„Levetett” elememet merre tehetem?

Halomban állt már otthon a mindenféle elem… Ceruza-, gombelem, góliát és laposelem… Minden alkalommal, amikor beletettem egyet a zacskóba, amiben gyűjtöttem megfogadtam, hogy holnap utánajárok, hol tudok ezektől megszabadulni. Mert hát azért ez mégiscsak veszélyes hulladék… Az akkumulátorokhoz hasonlóan az elemek is rendkívül súlyosan szennyezik a környezetet. Különböző mérgező nehézfémek, higany, ólom, kadmium, nikkel, lítium van bennük. Ha a többi szeméttel együtt a lerakóba kerülnek, a borításuk megsérül, a kiszivárgó veszélyes anyagok szennyezik a talajt, a vizeket és a levegőt és előbb utóbb az ember szervezetébe visszakerülve, ott felhalmozódva súlyos betegségeket okoznak. Egy apró gombelem például majd 1 köbméter földet képes beszennyezni…

Én ezt szeretném elkerülni – gondoltam, így felbuzdulva a saját környezettudatosságomon, úgy döntöttem, tényleg az ügy végére járok!

Azt tudtam, hogy a gyártóknak, forgalmazóknak kötelező visszavenniük a használt elemeket. Mint mostanra számomra is kiderült, ez nem függ sem az elem típusától, sem attól, melyik cég gyártotta azt. A nagy kérdés, már csak az volt, hová vigyem a „rossz” elemekkel teli csomagomat.

Végiggondolva, logikusnak tűnt – és mint kiderült, nem is tévedtem -, hogy ahol eladnak elemeket, ott valószínűleg vissza is veszik az elhasznált darabokat. Ezen kívül nagyon sok iskolában, kisboltban, bevásárló központban, sőt önkormányzatoknál is lehet találni elemgyűjtő pontokat, edényeket.

A használt elemek leadása pénzbe nem kerül, sőt jobb helyeken még fizetnek is azért, hogy ügyelek a környezetem és a saját egészségem védelmére. Hallottam olyanról, hogy valaki akkumulátort cserélt az autójában, és mivel a régit leadta az üzletben, 10% engedményt kapott.

Az a tudat, hogy nem pusztul el miattam több hal a tengerben, kifejezetten jól érzéssel tölt el. Ha pedig még fizetnek is azért, hogy így gondolkodom, pláne jó…

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb