Tegyél valamit

Miért fontos, hogy TE is tegyél környezetedért és a fenntarthatóságért?

Fenntarthatatlannak hívjuk azt a társadalmat, amelynek erőforrás felhasználása gyorsabb azok keletkezésénél. Például gyorsabban használjuk fel a fákat az erdőből, mint azok újra termelődnének. A népesség pazarló életmódot folytat és igénye meghaladja a rendelkezésre álló biokapacitásokat (biológiai lehetőségeket).

És hogy mit is jelentenek ezek pontosan?

A fosszilis tüzelőanyagokat (olaj, gáz, szén) megújulásuknál több százezerszer gyorsabban használjuk fel. Az olajtermelés területén szinte már elértük a csúcsot.

Folyamatosan nő az energiafelhasználás és az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

Az éves átlaghőmérséklet 0,7 °C-kal emelkedett az előző század elejéhez képest, amelynek következtében a sarki jégréteg kétötöde olvadt el az elmúlt 60-70 év alatt.

Termőtalajaink gyorsabban pusztulnak megújulásuknál. Évente átlagosan 8 tonna talajt veszítünk el hektáronként, ezzel szemben ugyanennyi területen csak 1,6 tonna képződik. A talaj felét szántottuk el 1950-ig, majd azóta még 30 %-ot. Ilyen használat következtében 50-60 év alatt elfogy a világ termőtalaja.

Szárazföldünk 30 %-át borítja erdő, ami kb. 4 milliárd hektár területet jelent. A mezőgazdaság kezdete óta (11 ezer év) 40 %-kal csökkent az erdős területek nagysága, melynek háromnegyede az utóbbi két évszázadban következett be. 1947-ig 15-16 millió km2 területet fedtek trópusi erdők, azóta ennek felét pusztítottuk el. Várhatóan 2030-ra elveszítjük a 80 %-át, a maradék húsz százalékból tíz pedig degradált állapotban lesz. Ötven évvel ezelőtt a világ felszínének 14 %-át borította esőerdő, ezzel szemben ma csupán csak 5-7 százalékát.

Biológiai sokféleség szempontjából nagy jelentősége van ezen területeknek, hiszen a szárazföldön lévő fajok 70 %-a az erdőben él. Csaknem 30 ezer fajt veszítünk el évente, pedig egy faj képződéséhez kb. 10 ezer év szükséges.

Átlagosan 46 műanyag tárgy lebeg az óceánok minden négyzetméterén. A világ legnagyobb méretű úszó szigetét ennek ellenére még ma is folyamatosan építik az emberek. A vízfelszínen úszó műanyag dolgokat ételnek hiszik az állatok, melynek következtében évente 1 millió madár és 100 ezer emlős pusztul el.

A környezeti problémák globális mérete nem kényszerítette az embereket a kevésbé pazarló, szerényebb életvitelre. Az emberiségünk átlépte a Föld fenntartható képességét, változás nélkül nem tud tartósan fenntartani 7 milliárd embert a jelenlegi fogyasztási és környezetterhelési szinten.

Hogyan kellene felfogni?

Egy egyszerű példa, hogyan is érezhetjük át ezt a mindenkit érintő hatalmas problémát. Környezetünk erőforrásait elképzelhetjük úgy is, mint egy folyamatosan kamatozó alaptőkét, melynek kamatából eleget tudunk tenni a szükségleteinknek. A növekvő igények következtében azonban egyre többet használunk fel a kamatból, míg egyszer csak már nem elég az igények kielégítésére: még többet akarunk. Ekkor az alaptőkét, jelen esetben a környezetünk értékeit fogjuk felélni. Ha tovább folytatjuk pazarló életmódunkat, természeti értékeinket teljesen kimerítjük.

Ezt a globális problémát csak mi emberek tudjuk megoldani, ezért fontos, hogy TE is óvd környezetünket.

Forrás:
Gyulai Iván – Fenntartható fejlődés (2012)
Patócs Virág – Marketingkommunikáció szerepe a társadalmi környezettudatosság kialakításában (2013)

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb