Műanyag

Veszélyes-e a műanyagokat elégetni?

Dől a füst a szomszéd kéményéből? Ez nem feltétlenül jó jel, még akkor sem, ha a Vatikán közelében lakunk és éppen pápaválasztás van. Nem valószínű ugyanis, hogy szurokkal és olajjal együtt éget el szavazócédulákat, inkább műanyagot és gumit dobhatott a kályhájába. Miért rossz ez nekünk azon kívül, hogy büdös, nem látunk tőle és be is lep mindent?

műanyag hulladékok nyílt színi égetése közvetlen és közvetett módon is veszélyes az egészségre. A levegőbe kerülő toxikus részecskék éveken keresztül mérgezik a tágabb és szűkebb környezetünket, a kertjeinket, melyben a zöldségeket és gyümölcsöket termesztjük. Sokan a kályhában és kazánban égetik el a műanyagok hulladékokat, hiszen – vélhetően ezt gondolják – kőolaj származékból vannak, van fűtőértékük. Vagy talán lustaságból nem viszik el a szelektív hulladék tárolókba.

A műanyagok égetése – a 21/2001. számú kormányrendelet értelmében – nyílt színen, vagy bármilyen tüzelőberendezésben tilos! És nem véletlenül…

A vegyes-tüzelésű  kályhákból kikerülő toxikus füst nemcsak a kéményen keresztül távozhat, hanem a tökéletlen égés következtében a lakótérbe kerülve, az ott lakókat közvetlenül mérgezik.

A műanyagok, mint például a PVC, a polisztirol, a polietilén  (műanyag palackok, csomagoló anyagok, háztartási és ipari műanyag termékek, kábelek stb.), valamint a gumitermékek égetésekor szén-monoxid és dioxinok kerülnek a levegőbe. Míg a szén-monoxid mérgezésekről  egyre többet hallhatunk (a tünetei émelygés, fejfájás, végtag gyengeség, izomfájdalom, ájulás, halál),  a dioxinok toxikus hatásai nem ennyire közismertek. A dioxin klórt tartalmazó, mérgező szerves vegyület, melynek belélegzése elősegíti az asztmás betegségek kialakulását, különböző allergiákat okozhat és hosszabb távon halálos is lehet. Tanulmányok mutatják be, hogy a toxikus összetevők a szervezetbe kerülve hormonális elváltozásokat okozhatnak.

Pár dolgot tehetünk:

  1. Ne vásároljunk műanyag csomagolással ellátott termékeket, helyette vegyünk visszaváltható csomagolással ellátott, vagy nagy kiszerelésben kapható  árut. Ezzel megelőzzük a műanyaghulladék keletkezését.
  2. Igyekezzünk a műanyag csomagolást kreatívan felhasználni a háztartásban, így sem keletkezik belőle hulladék.
  3. Ha kidobjuk, akkor mindenképpen a szelektív hulladékgyűjtőbe tegyük – ezzel biztosíthatjuk, hogy a hulladék nem a lerakóba kerül, hanem másodnyersanyagként hasznosul (energiát és nyersanyagot spórolunk, ezáltal is csökkentjük a környezeti terhelést).

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb