Tegyél valamit

A környezet­tudatosság 77 útja

Környezettudatosság, sokan azt gondolhatják, hogy ez valami olyasmi, aminek ugyan sok pozitív hozadéka van, a gyakorlatban mégis nehéz megvalósítani. Bonyolult, sok erőfeszítést igényel, összességében pedig megnehezíti a mindennapi életünket. Nos, ez korántsem igaz.

A környezettudatosság valójában sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Mindössze tájékozottság, érzékenység és tudatos felelősségvállalás kérdése. Maga a fogalom mindazoknak a gondolatoknak, érzelmeknek és cselekvéseknek az összességét jelenti, amelyek a Föld bioszférájának megóvására irányulnak.

A természeti környezet iránti aggodalom, a meglévő értékeink megőrzése iránti igény bizony nem új keletű jelenség: egyidős az ipari forradalommal. A környezettudatosság fogalma mégis viszonylag új. Elsőként a hetvenes évek végén vizsgálta két amerikai társadalomtudós, Michael P. Maloney és Michael P. Ward. Kutatásuk során arra jutottak, hogy a legtöbb ember elviekben ugyan elkötelezi magát a környezettudatosság, a környezetvédelem ügye mellett, ám a valódi ismeretek és a tettek szintjén már igen kevés ember tekinthető környezettudatosnak.

Az alábbiakban 77 olyan egyszerű módszert gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével öles léptekben haladhatunk a környezettudatos életmód elsajátítása felé. Így együtt ez a 77 pont akár nagyon ijesztő is lehet, ezért fontos, hogy nem elvárás, hogy ezeknek mind maradéktalanul megfeleljünk. Csak annyit valósíts meg a 77 pontból, amennyit jelenlegi élethelyzetedben meg tudsz tenni, anélkül, hogy túl nagy terhet jelentene. Ha akár egyetlen pont alapján változtatsz valamit az életviteledben, akkor már elértük a célunkat.

A környezettudatosság három alappillére: a tájékozottság, a beszéd és a cselekvés.

1. Az első dolog, amit megtehetünk, hogy minél előbb elkezdünk ismereteket szerezni. Olvassunk minél többet a témában, figyeljük a híreket, nézzünk praktikus videókat, így könnyen elsajátíthatjuk a környezettudatosság alapjait. Azt szokták mondani, ha az ember valamiben belekezd, vagy valamiről beszélni akar, jobb, ha minél több dolgot elolvas a témában. Ez igaz a környezettudatos viselkedés elsajátítására is. Fontos, hogy a hírforrás komolyságát ellenőrizzük le!

2. Ha már tudjuk, hogyan lehetünk környezettudatosak, osszuk meg a tudásunkat, tapasztalatainkat és élményeinket! Meséljük el a barátainknak, mi milyen technikákat alkalmazunk, és hogyan változtatja meg az életünket például a hulladék szelektív gyűjtése, vagy milyen ötletes megoldásokat találtunk az energiatakarékosságra az otthonunkban.

3. Beszélni persze inkább akkor tudunk, ha már mi magunk is cselekszünk. A környezettudatos életmód egyik legfontosabb aspektusa az aktív cselekvés, amit bizony nem lehet megspórolni. Sokan esetleg azt gondolják, a saját háztartásuk károsanyag-kibocsátása annyira kicsi, jelentéktelen – mondjuk egy hőerőmű kibocsátásához képest –hogy nem is érdemes komolyabb erőfeszítéseket tenni. Kicsik vagyunk mi ehhez, gondolhatjuk. Ha azonban belegondolunk, hogy a vasárnapi ebédre elfogyasztott egy kiló sertéshús előállítása során a károsanyag-kibocsátás 200 km autózás kibocsátási szintjének felel meg, máris értelmet nyer az azonnali cselekvés, és máris másképpen tekintünk a vasárnapi ebédlőasztalra. És ahogy már említettem, ha csak egy területen kezdünk tudatosan cselekedni, máris megérte az erőfeszítés!

Környezettudatosság a hétköznapokban

A környezettudatosságban az a jó, hogy már néhány pofonegyszerű lépéssel sokat tehetsz a környezeted megóvásáért. Ha még ez sem elég, egyúttal kellemesebbé és szebbé is teheted az életedet. Van legalább öt olyan terület, ahol külön erőfeszítés nélkül is azonnali eredményeket lehet elérni. Ezek a területek az energiahasználat, a vízhasználat, a hulladékkezelés, az utazás és a kommunikáció.

4.Figyelj az energiahasználatra! Régi szabály, amelyre már a nagyszüleink is megtanítottak minket: a takarékosság. A legkevesebb, amit megtehetsz, hogy mindig eloltod a lámpát magad után, ha nincsen szükséged rá.

5. Zárd el a csapot, hogy ne folyjon fölöslegesen!

6. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot! A legtöbb településen erre bejáratott rendszer van, külön kukákban lehet gyűjteni a műanyag-, papír- és szerves háztartási hulladékot. Ha a házban, ahol élsz, még nem vezették be ezt a rendszert, keress a környéken szelektívhulladék-gyűjtő szigeteket! Ezeken a helyeken a hulladékot szétválogatva teljesen ingyen elhelyezheted.

7. Autó helyett használj tömegközlekedést, gyalogolj vagy kerékpározz, ha csak teheted!
Ha mégis autót kell használnod, ne járasd a motort, amikor várakozol; tarts nagyobb követési távolságot, hogy kevesebbet kelljen fékezni és gyorsítani; figyelj, hogy a kerekek jól fel legyenek fújva; minél kevesebbet használd a légkondit!
Ezekkel akár 2-3 literrel is csökkenthető a fogyasztás, ami jó a pénztárcádnak és a környezetnek is.

8. Felejtsd el a képeslapot és papír üdvözlőkártyát! Ma az élet szinte minden területén kommunikálhatsz elektronikus úton. Így a születésnapi és karácsonyi üdvözleteidet sem kell papíralapon intézned.
Hivatalos leveleidet bankoktól, közművektől, hivataloktól stb. kérd e-mailben!

Hogyan élhetek környezettudatosan?

9. Használj energiatakarékos izzót! Ha fehér fényű LED-es izzót használsz otthon, sokkal több áramot megtakaríthatsz, mint azt valaha képzelted. Ma már vannak olyan tartós fényforrások, amelyek óránként mindössze 3-5 Wattot fogyasztanak, és olyan természetes fényük van, ami képes kiváltani a hagyományos izzót vagy az első generációs energiatakarékos lámpákat.

10. Ha teheted, szerelj be napelemeket! Az egyszerűbb napelemes technológia ma már mindenki számára hozzáférhető. Segítségével csökkentheted otthonod rezsiköltségeit is! Ma már támogatás nélkül is megtérül belátható időn belül.

11. Ha már energiatakarékosság: használj magasabb enegiaosztályú háztartási gépeket például porszívót vagy mosógépet! Ezzel vizet, elektromosságot és pénzt is megtakaríthatsz.

12. Mosás után szárítsd a ruháidat szabad levegőn! Nyáron a napfény, télen az otthoni fűtés bőven elegendő ehhez.

13. Melegítéshez vagy akár főzéshez használd bátran a mikrohullámú sütőt! Ezzel nemcsak a károsanyag-kibocsátást csökkentheted, de gyorsabban elkészítheted vagy felmelegítheted kedvenc ételedet. Nem is gondolnánk, hogy a pattogatott kukoricán kívül mennyiféle ízletes fogást elkészíthetünk a mikrohullámú sütő segítségével.

14. Gondoskodj a lakásod ablakainak és ajtóinak jó minőségű szigetelésről.

15. Válassz világos színű falfestést, bútorzatot és szőnyeget, így kevesebb mesterséges fényre lesz szükséged!

16. Nyugodtan zárd el a csapot fogmosás, borotválkozás vagy zuhanyzás közben is. Ne folyjon a víz hiába, ha nem használod!

17. Ellenőrizd gyakran a vécétartály és a vízcsapok tömítését!

18. Folyóvíz helyett lehetőleg állóvízben mosogass!

19. A virágok öntözéséhez gyűjtsd össze az esővizet!

20. Elektromos porszívó helyett használj partvist vagy seprűt!

21. Műanyag helyett használj fából készült partvisnyelet és felmosót!

22. Takarításhoz használj kevesebb szintetikus vegyi anyagot!

23. Használj minél kevesebb klóros fertőtlenítő szert!

24. Súrolószer helyett használj sót vagy szódabikarbónát, ahogy a nagymamád is tette!

25. Vízkőoldó helyett használj biológiai erjesztésű ecetet!

26. Mosópor helyett használj környezetbarát mosódiót!

27. Ha elromlik egy háztartási gép, javíttasd meg! Nem kell rögtön újat venni.

28. Ne dobd ki a régi akkumulátorokat, elemeket sem. Ha már semmiképpen nem használhatók, vedd igénybe a helyi újrahasznosító állomások és gyűjtőpontok szolgáltatásait.

29. Gondolj bele, milyen szép tárgyakat hoznak létre italos kartonokból és műanyag üdítőitalos palackokból. Ha elkerülhetetlen, hogy ilyen csomagolású termékeket fogyassz, legalább a csomagolást gyűjtsd elkülönítve.

30. Ha nem muszáj, egyáltalán ne fogyassz palackozott vizet! Magyarországon a csapvíz a legtöbb helyen ásványvíz minőségű. Tégy azért, hogy ez még sokáig így maradjon!

31. Ha vizet szeretnél magaddal vinni, használd a saját kulacsodat.

32. Ugyanez igaz a coffee to go papírpoharakra is. Ha valamiért mégsem tudsz papírpoharas kávé nélkül élni, legalább arra figyelj, hogy újrahasznosított pohárban kérd! Legjobb azonban, ha a kávét otthon készíted el vagy saját bögrébe kéred.

33. Próbáld valamennyire csökkenteni a kávéfogyasztásodat. A kávétermesztés és a kávé szállítása is terheli a környezetünket világszerte. Ráadásul, ha így haladnak a dolgok, a kávé tömegcikkből hamarosan igazi luxuscikké válik.

34. Ha kávézol, ne dobd ki a zaccot, hanem hasznosítsd újra házon belül. A kávézacc kitűnően alkalmas lefolyótisztításra, de bizonyos esetekben a termőföld táplálására is alkalmas.

35. Hagyd abba a dohányzást! A dohányzás nemcsak a te szervezetedet roncsolja, nemcsak a környezetedben élőkre káros, de a sok millió eldobott csikk veszélyes anyagokkal szennyezi a termőföldet és az ivóvízkészleteket.

36. Fogyassz kevesebb húst! A hús előállítása és feldolgozása az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátással járó tevékenység, és nemcsak a szén-dioxid meg a szerves hulladék mennyiségét növeli, de rengeteg vizet is fogyaszt, jóval többet, mint a zöldség- és gyümölcstermesztés.

37. Ha húst eszel, kerüld a műanyagtálcás, vákuumfóliás, és előre csomagolt termékeket.

38. Egy szelet friss hús nemcsak gusztusosabb, mint akármilyen felvágott vagy húskészítmény, de egészségesebb, és kevesebb kárt is okoz a környezetnek. Fogyassz minél alacsonyabb feldolgozottságú élelmiszereket.

39. Lehetőleg kerüld a műanyagpoharas cukrozott gyümölcsjoghurtok és egyéb állítólag egészséges, túlízesített tejtermékek fogyasztását!

40. Egyél kevesebb olajban sült ételt!

41. A használt étolajat ne öntsd a lefolyóba, hanem gyűjts össze, és add le az arra kijelölt gyűjtőpontokon! Kenőanyagot, üzemanyagot készítenek belőle.

42.Részesítsd előnyben a helyi termelők termékeit. Ezzel nemcsak azt éred el, hogy megbízható forrásból táplálkozol, de támogatod a helyi kisipart, és a szállítással járó költségeket, így az ezzel járó szennyezést is megspórolod.

43. Fogyassz szezonális zöldséget és gyümölcsöt!

44. Egyél kevesebb déligyümölcsöt! A környezetre káros fogyasztási szokásaink között igen előkelő helyet foglal el a banánfogyasztás. A banán termesztése elképesztő mértékben szennyezi a környezetet. Az ipari mennyiségű termesztés során használt növényvédő szerek és utóérést segítő vegyszerek súlyosan mérgezőek. Ezek a vegyszerek megbetegítik a banánföldek munkásait, szennyezik az ivóvízkészletet. A déligyümölcsök több ezer kilométeres utat tesznek meg a termelőtől a fogyasztóig. Talán külön mondani sem kell, hogy a szállításuk mekkora környezetszennyezéssel jár.

45. Ne dobd ki a lejárt szavatosságú gyógyszereket! Ha így tennél, súlyosan mérgező anyagokat juttatnál a földbe és a vízbe! A lejárt vagy nem használt gyógyszereket add le a legközelebbi patikában.

46. Multivitaminok és táplálék-kiegészítők túlzott fogyasztása helyet törekedj kiegyensúlyozott táplálkozásra!

47. Ültess szobanövényeket! Nem is gondolnád, hogy egy szobanövény vagy lakásban tartott vízinövény milyen hatékonyan tartja tisztán otthonod levegőjét. A zöld környezet hozzájárul az egészséged megőrzéséhez is.

48. Ha van saját kerted, ültess gyümölcsfákat, alakíts ki veteményest! Mennyivel jobb érzés a saját magad által megtermelt javakat fogyasztani! Ráadásul a kertben termesztett paradicsom biztosan nincs tele érést szabályozó vegyszerekkel, és jóval finomabb is.

49. Egy napsütötte erkélyen termeszthetsz fűszernövényeket is.

50. Ha irodában dolgozol, törekedj rá, hogy minél kevesebbet nyomtass!

51. Ha valamit feltétlenül ki kell nyomtatnod, fontold meg a kétoldalas nyomtatás lehetőségét!

52. Használj újratölthető tintapatront!

53. Közüzemi számláidat, bankkivonataidat kérd elektronikusan!

54. Ruhavásárlás előtt fontold meg, hogy valóban szükséged van-e egy újabb ruhadarabra. Legtöbbünknek rengeteg olyan ruha lapul a szekrényében, amelyet soha vagy alig használunk. Néha vehetsz új helyett használt ruhát is!

55. Ha új ruhát veszel, figyelj, hogy a ruha tartós legyen és hogy miből készült! Részesítsd előnyben a természetes anyagokat, mint a pamut vagy a gyapjú!

56. Régi vagy megunt, de még használható ruháidat add át segélyszervezeteknek vagy vidd el egy adományboltba!

57. Ha kilyukadt a zoknid, stoppold meg! Nem kell rögtön újat venni!

58. Vásárláskor kerüld az egyszer használatos nejlonzacskók használatát! Szerezz be erősebb hordtáskát, vászontáskát vagy hagyományos vesszőkosarat, és ne felejtsd otthon, ha vásárolni mész!

59. Aki nem ül autóba, kisebb eséllyel kerül közlekedési dugóba. A tömegközlekedés használatával nemcsak energiát és pénzt takarítasz meg, nemcsak a károsanyag-kibocsátást jelentősen csökkented, és az órákon át tartó várakozás kellemetlenségeitől is megkímélheted magad.

60. Ha mindenképp kocsiba kell ülnöd, oszd meg a szabad ülőhelyeket a szomszédaiddal, kollégáiddal. Ha úgyis egy irányba mentek, miért használnátok külön kocsit?

61. Hosszabb utazás esetén, ha teheted, válaszd a telekocsit, akár sofőrként akár utasként ülsz autóba.

62. Ha feltétlenül külföldre kell utaznod, csak akkor ülj repülőre, ha szükséges! A vasút ma már Európa-szerte kényelmes és gyors közlekedési eszköznek számít. Ha különösebb okod nincs az ellenkezőjére, válaszd a környezetbarát vasutat!

Környezettudatosság gyerekeknek

Amint azt fentebb láthattuk, számos lehetőség van arra, hogy a környezettudatosságot mindennapjaink részévé tegyük. Ami viszont ennél is hasznosabb, ha a gyermekeinket már eleve ebben a szellemben neveljük. Ha így teszünk, hamar észre fogjuk venni, hogy amíg nekünk régi szokásainkat kell átgondolnunk, addig a következő generációnak a környezettudatosság természetes létmódja lesz. Természetesen rengeteg kérdés és kétely merül fel bennünk, hogy szülőként hogyan viszonyuljunk a klímaváltozáshoz?

Ha felnőtt vagy, bizonyára jól emlékszel az iskolai papírgyűjtések hangulatára, közösségépítő erejére. Ha az idősebb korosztályhoz tartozol, talán még fémgyűjtési akciókra is emlékezhetsz. Nos, legjobb, ha az ehhez hasonló gyakorlatok a gyermeked életében már születésétől kezdve jelen vannak, mégpedig nem alkalmi akciók formájában, hanem a mindennapok részeként. Lássuk, mit tehetünk gyermekünk környezettudatos neveléséért!

63. Legyél te a jó példa! Ez a legfontosabb, hiszen a gyereknek a szülő a minta. Ha a gyermeked látja, hogyan élsz, természetesen, észrevétlenül fogja maga is elsajátítani a tőled látott szemléletet!

64. Bármit is mutatsz a gyermekednek, mindig magyarázd el, hogy mi miért van.

65. Neveld őt víztakarékosságra! Ha megmutatod neki, hogy fogmosás közben elzárhatja a csapot, később magától értetődően így fog tenni.

66. Gyűjtsétek együtt szelektíven a hulladékot!

67. Műanyag építőjáték helyett adja a gyermekednek fajátékot!

68. Plüssfigurák vásárlása helyett készítsetek játékokat természetes anyagokból. Készítsetek gesztenyefigurákat vagy babát kukoricacsuhéból. Az efféle játék fejleszti a kreativitást és a kézügyességet is.

69. Kérdezd meg gyermekedet, neki milyen ötlete lenne a természet megóvására. Lehet, hogy meg fogsz lepődni a kreativitásán.

70. Mutass a gyerekednek olyan használati tárgyakat vagy játékokat, amelyek újrahasznosított anyagokból készültek! Ti magatok is készíthettek ilyeneket műanyag joghurtos poharakból vagy hasonlókból.

71. Nézzetek együtt természetfilmeket!

72. Kiránduljatok a természetbe!

73. Küldd el a gyermekedet erdei iskolába!

74. Vegyetek részt együtt hulladékgyűjtési akciókban! Nincs is nagyobb élmény, mit amikor közösen tisztítunk meg egy elhanyagolt parkot vagy egy játszóteret.

75. Vegyél a gyermekednek egy újratölthető, strapabíró kulacsot, így nem kell minden alkalommal új, eldobható palackban vinne az innivalót a suliba.

76. Ne csomagold fóliába vagy papírba a tízórait, használj inkább természetes vagy újrahasznosított anyagból készült uzsonnás dobozt. Ez évekig jó szolgálatot tehet, és nem termel fölösleges hulladékot.

77. Ha vásárolni mentek, nevezd ki a gyermekedet táskafelelősnek, így biztosan nagy örömmel fogja telepakolni a vászontáskát, amit mindig magatokkal vihettek.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb