Technológia

A Xiaomi új ötlete a telefon, amit otthon lehet összelegózni

A Xiaomi is belépett azon gyártók sorába, akik a cserélhető alkatrészekben látják egy-egy okostelefon-modell jövőjét. Egyelőre csak egy szabadalom árulkodik a kínai gyártó elképzeléséről.

Bár voltak próbálkozások modulárisan cserélhető okostelefonokkal (ilyen volt például a Motorola Moto Z vagy a Google kihátrálása miatt később megfeneklett Phonebloks), azonban a legtöbbet vitathatatlanul a Fairphone tette le az asztalra ezen a területen, még ha valójában nem is terjedt el nagyon moduláris (azaz cserélhető részekből álló) telefonja. De talán változhat a helyzet, ha a Xiaomi is piacra lép egy ilyen megoldással. Szabadalma mindenesetre már erre is van – ahogy arról a szabadalmak lelkes követője, a holland LetsGoDigital oldal is beszámol.

A Xiaomi még tavaly februárban nyújtotta be ötletét az amerikai szabadalmi hivatalhoz (USPTO), ami azután idén április végén került nyilvánosságra, és a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) adatbázisába is beillesztették a szabadalmaztatott technológia globális védelme érdekében.

A dokumentáció részletesen leír egy Xiaomi okostelefont, amely több, pontosabban három modulból (egy kamera/processzor modul, egy akkumulátor modul és egy hangszóró/USB modul) áll. A funkciók modulonként eltérőek lehetnek. Legalább két modul tartalmaz kijelzőt, ezek az összekapcsolódás után egy nagy panelt alkotnak. A modulok sínrendszer segítségével csúsztathatók egymásra. A moduláris felépítés lehetővé teszi a telefonok egyszerű frissítését és a törött elemek cseréjét.

Egy ilyen megoldás vitathatatlanul jó hatással lehetne az e-hulladékok mennyiségére. A Xiaomi egyébként a Mi 11-nél már bizonyította ez irányú elkötelezettségét (méghozzá úgy, hogy az a vevőknek is a lehető legkedvezőbb legyen): a telefon kétféle változatban, töltővel és anélkül került forgalomban. Az ár ugyanaz, így a felhasználó döntheti el, melyik verziót választja.

Csak az érdekesség kedvéért: a Xiaomi nem először készítene moduláris eszközt. Lei Jun, a vállalat társalapítója és vezérigazgatója már 2013-ban közzétett pár fényképet a Xiaomi Magic Cube moduláris telefonról – igaz, ezt az eszközt végül nem adták ki.

A szabadalmi leírások és képek alapján Jermaine Smit (azaz Concept Creator) vizualizálta a Xiaomi ötletét.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb