Technológia

Újfajta akkumulátort találtak ki a svájci kutatók, lebomlik, ha már nem kell

A Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium kutatói egy olyan miniatűr akkumulátort fejlesztettek, amely 100 százalékban környezetbarát, így elhasználódása után akár el is lehet ásni a kertben.

Komposztálható kondenzátort fejlesztettek svájci kutatók szénből, cellulózból, glicerinből és konyhasóból. A talajban néhány hónap alatt szinte teljesen lebomlik – közölték a Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium (EMPA) munkatársai.

Az egymással kommunikáló eszközök és szenzorok hálózata jelenleg rengetek elektromos hulladékot termel, a legtöbb műszer lítium- vagy alkálielemekkel működik. Az EMPA szakértői az Advances Material című tudományos lapban egy miniakkumulátort mutattak be, amely biológiailag lebomló. Sorba kapcsolva már egy kis digitális óra üzemeltetésére képes – közölte a laboratórium.

Egy háromdimenziós nyomtató segítségével készítette el az akkumulátort a Gustav Nyström és Xavier Aeby vezette kutatócsoport. Rugalmas fóliára az áramot vezető tintát, egy elektródát és egy elektrolitot nyomtattak. A négyrétegű lapot aztán középen félbehajtották. A tudósok úgy találták, a lebomló termék több ezer töltési és merülési ciklust kibír.

A jövőben az ilyen kondenzátorok egy elektromágneses mező segítségével rövid idő alatt feltölthetők lesznek, ezután órákon át biztosíthatnak elektromos áramot egy szenzor vagy mikrojeladó számára. Felhasználható lehet például csomagok valós idejű nyomon követésére, vagy közvetlenül terepen a hőmérsékletre vagy nedvességre vonatkozó időjárási adatok gyűjtésére.

Miután az eszköz elvégezte a munkát, a miniakkumulátor egyszerűen hátra hagyható a természetben vagy a komposztra tehető.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb