Nagyvilág

Buenos Airestől Milánóig – már 54 világváros készült el a klímaválság elleni mestertervével

Egy friss jelentés szerint több mint 50 világváros jó úton halad afelé, hogy a Párizsi egyezménynek megfelelően másfél fokon tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést. Új kerékpárutakkal, tömeges faültetésekkel próbálkoznak.

A klímaváltozás elleni harcban vezető szerepet vállaló nagyvárosok, a C40 csoport új jelentése szerint a 97 tagvárosból 54-ben hatékony klímavédelmi, azaz az emissziót érdemben csökkentő stratégiát dolgoztak ki – írja a Guardian.

A jelentés részeleteit Anne Hidalgóval, Párizs polgármesterével pénteken fogják ismertetni, a Párizsi klímaegyezmény ötödik évfordulója alkalmából. A C40 riportja szerint, ha a csoport tagjai sikerrel valósítják meg a károsanyag-kibocsátást visszafogó terveiket, akkor az üvegházhatású gázok emissziója legalább 1,9 gigatonnával csökkenne 2020 és 2030 között, ami ötszöröse Nagy-Britannia éves kibocsátásának.

A C40 csoport programigazgatója, Michael Doust azt várja a programtól, hogy a klímaválság elleni küzdelem katalizátora lesz más, jótékony folyamatoknak, így újabb munkahelyeket fognak teremteni, és a diszkriminált csoportok esélyegyenlőségét is elő tudják majd segíteni.

Az 54, pozitív példát felmutató város közül a Guardian kiemeli az olajipari központot, Houstont, ahol 800 kilométer hosszú kerékpárutat és 50 zöldenergiával foglalkozó céget akartnak létrehozni 2025-ig, továbbá a következő tíz évben 4,6 millió fát ültetnének el, és a pusztító hurrikánokra felkészülve hatékony árvízvédelmi programot dolgoznának ki.

Rio de Janeiróban meg akarják duplázni a fákkal borított közterületek méretét, javítani akarják az árvízzel fenyegető területeken élők lakhatási körülményeit, és a brazil főváros megfogadta, hogy 2050-ig karbonsemleges lesz. Ennek megfelelően szorgalmazzák az alacsony károsanyag-kibocsátással előállított beton használatát az építőiparban.

Milánóban több utcát is autómentessé tettek, 220 ezer új fa ültetését tervezik, felére akarják csökkenteni az élelmiszerhulladékot, és az olasz nagyváros is megígérte a karbonsemlegesség elérését 2050-re.

Buenos Airesben tömeges faültetésbe kezdenek, Mexikóvárosban új tömegközlekedési úthálózatokat hoznak létre.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb