Egyéb

Rosszabb a helyzet, mint valaha, csak úgy öntjük bele a világba az elektromos hulladékot

A hétköznapokban talán bele sem gondolunk, de az általunk használt kütyük és elektronikai eszközök óriási terhelést jelentenek a környezet számára. Amíg működőképes az egység, nincs vele különösebb probléma: a baj akkor kezdődik, ha kidobjuk.

Az elektronikai hulladék az elmúlt években egyre nagyobb problémát okozott, arról nem is beszélve, hogy a már nem használt készülékekből rengeteg a fejlődő országokban köt ki, és ott gyűlnek tovább, hatalmas e-szemétdombokat emelve ezzel. Úgy tűnik, a helyzet 2019-ben sem lett jobb. Sőt.

Az Nemzetközi Szilárdhulladék-gazdálkodási Egyesület (ISWA) több szervezettel közösen készítette el azt a tanulmányt, amelyből kiderül, mennyi e-szemetet termeltük az elmúlt évben. A szakemberek szerint világszerte 53,6 millió tonnányi elektromos hulladék halmozódott fel, ami

21 százalékos növekedést jelentett az elmúlt 5 évben.

A számítások szerint az elemmel, akkumulátorral vagy hálózati csatlakozóval rendelkező, kidobott műszerek össztömege akkora, mint 350 Queen Mary 2. méretű hajóé.

9,2 millió tonnával több e-hulladék keletkezett 2019-ben, mint 2014-ben, miközben az összes (2019-es) e-szemét csupán 17,4 százalékát sikerült újrahasznosítani.

Vanessa Forti, a ENSZ kutatója úgy nyilatkozott, a legjobban ez utóbbi adat lepte meg, mert úgy vélte, sokat sikerült fejlődni az újrahasznosítás terén – írja az Earther.

Az egyre növekvő felhalmozódás azért is igen komoly probléma, mert az eszközökben nemcsak hasznos anyagok, de olyanok is, amelyek súlyosan mérgezhetik a környezetet.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelentés szerint a kidobásra szánt kütyük 8 százalékát nem a megfelelő helyen adják le a tulajdonosok, hanem egyszerűen kidobják azt a kukába.

A kutatók szerint a legfőbb probléma az, hogy nincs a világban egységesen összehangolt e-szemét-kezelési forgatókönyv, és a világnak csupán 78 százaléka készített már az elhelyezéssel, kezeléssel és feldolgozással kapcsolatos előírásokat.

A szakemberek egyelőre nem látnak rá reális esélyt, hogy a folyamatosan növekvő tendencia megforduljon, így 2030-ra akár 74,7 millió tonna e-hulladék is összejöhet.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb