Nagyvilág

Itt az ideje annak nevezni a lámpafényt, ami: környezetszennyezésnek

A fényszennyezés akkora problémává vált mostanra az Exeteri Egyetem biológusai szerint, hogy a klímaváltozáshoz mérhető a hatása.

A mesterséges fényt a környezetszennyezés többi formáihoz kellene sorolni, mert súlyos károkat okoz a természetben – figyelmeztettek tanulmányukban az Exeteri Egyetem kutatói. A Föld kivilágítottsága mesterséges fénnyel évente 2 százalékkal nő, ezért a biológuscsoport szerint a fényszennyezés akkora problémává vált, ami a klímaváltozáshoz hasonlítható.

Nature Ecology and Evolution folyóiratban publikált tanulmányukból kiderül, hogy a fényszennyezés az állatvilág különböző fajainak széles skáláját érinti, befolyásolja a hormonszintet, a szaporodási ciklust, az állatok aktivitását és a ragadozókkal szembeni sebezhetőséget is.

Kevin Gaston, a tanulmány vezető szerzője különösen azt emelte ki, hogy a fényszennyezés következményei milyen kiterjedtek: a mikrobáktól a gerinctelenekig az állatokon és a növényeken is észrevehető a hatása. Mint mondta:

Úgy kell gondolnunk a világításra, mint az egyéb nagy rendszerszintű fenyegetésre, például a klímaváltozásra.

Gaston arra szólította fel a kormányokat, vállalatokat és az embereket is, hogy tudatosabban használják a mesterséges fényt: csak akkor és ott, amikor és ahol szükséges, mivel szennyezésről van szó. 

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb