Tegyél valamit

Környezetbarát takarítás

Sokunk mumusa, a szükséges rossz: a takarítás.

Biztosan nektek is ismerősek, azok a tipikus szagok, amiket egykor én is a tisztaság illataként ismertem. Bolti vegyszerek, erős hatással – talán túl erőssel is.

Mindenre van több variáció – jó kis marketing, mi? – wc, konyha felmosására higiénikus felülettisztító, gyerekszoba takarító, fürdőszobára, csempére, csapra, bútorokra.

Tényleg szükségünk van ennyi mindenre?

Nálad is alig férnek el a szerek? És sokszor már azt sem tudod melyik mire való? Szoktál aggódni, hogy mi lesz, ha elfelejted leöblíteni a zuhanyzót és beleállsz? Mi lesz ha egy kisgyerek vagy háziállat megnyal valamit, vagy a frissen felmosott padlóról eszik? Tényleg kell szinte kórházi sterilitás otthonra?

Egy kis kosz nem árt

Ez tényleg így van, erősíti az immunrendszert! Nem kell minden bacit elpusztítani, hiszen vannak jó bacik is – például amik az emésztésünket segítik.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Ezután a rengeteg kérdés után, most jöjjön a legfontosabb: szeretnél egyszerűen tiszta, környezet- és egészségbarát otthont? Ha a válaszod igen, az alábbi 3 tipp neked szól!

1. Egy szórófejes üveggel sokra mész, kettővel meg még többre!

Én tartok a konyhában és a fürdőben is egyet. Lehetőség szerint üveget válasszunk, lehet sötét is. Az egyiket töltsük meg 4-5dl meleg vízzel és 2-3 evőkanál citromsavval. Ezzel a nem műanyag felületeket javasolt tisztítani. A műanyag felületekben ugyanis hosszútávon kárt tehet. Próbáld ki például csaptelepeken!

A másik üvegbe, a műanyagokhoz pedig fekete szappant adok, langyos vízzel, ebből is 2-3 ek. elegendő. Ennek az illatát meg kellett szoknom, de már jó barátok vagyunk. A fekete szappan egyébként kiváló hypoallergén bőrtisztító szer.

+1 Felmosáshoz is csak ezt teszek a vízbe, ez után aztán bárki nyalogathatja a padlót kedvére.

2. Mosószóda

Ahogy a nevében is benne van, használhatjuk mosáshoz. Javasolt azonban vízben feloldani, mert belekövülhet a mosógép adagolójába. Ahány kiló ruha van a gépben, annyi evőkanállal adjunk a mosószódából a rekeszbe vagy a dobba töltve.

Tökéletesen használható tűzhely tisztításhoz, mosogatáshoz is. 5 liter vízhez 1 evőkanállal adjunk, de mindenképpen viseljünk kesztyűt a mosogatáshoz és öblítsük le citromsavas vagy ecetes vízzel az üvegből készült edényeket, poharakat, mert a mosószódás oldat foltokat hagyhat száradáskor a felületen. Alumíniumhoz azonban ne használjuk!

3. Törlőkendő

Legyen valamilyen papírmentes törlőrongyunk, akár házi készítésű is lehet (törölköző, kidobásra szánt ruha), de ma már rengeteg varició érhető el – bambusz és a nem házi kézműves alternatívák is mind tökéletesek. Ez rengeteg mindenre lesz majd használható.

Nagyon vízköves csapra, csempére, vizesen és ecetesen jól rátapad, majd azt könnyedén feloldja pár óra alatt. Kiborult valami a konyhában, akkor is szuper ha kéznél vannak, sokkal jobb nedvszívó képességgel rendelkeznek, mind a papír, amivel alig lehet valamit feltörölni, mert egyből szétmállik.

Esztétikusan tárolható például egy fa vagy akár papírból készült zsebkendős dobozban is. Továbbá, nedves törlőkendőt is készíthetünk a fentiekhez hasonló módszerrel – citromsavas vagy ecetes vizet töltsünk félig egy befőttes üvegbe és tegyünk bele annyi ilyen kendőt, amennyit csak tudunk. Szükség esetén pedig csak rántsuk elő egyet. Tetejét zárva tartva bárhol könnyedén tárolható.

Remélem ez a pár tipp segíteni fog elindulni ezen a kihívásokkal teli, de igazán nemes úton.

Sok sikert és kitartást kívánok! Biztosan rengeteget fogtok tanulni, ha ebbe belekezdetek, nem csak magatokról, de a világról. Járjatok nyitott szemmel, érdeklődve, lássátok meg a lehetőségeket a változtatásra, ahol eddig még senki!

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb