Technológia

Rekord mennyiségű zöld energiát állítottak elő tavaly

Jelentős növekedést produkált tavaly a napenergia. A megújuló energiaforrás 2019-ben ugyanis az új kapacitások 45 százalékát adta, a széllel együtt pedig az új kapacitások többségét biztosították.. A szén azonban még mindig nagyon fontos szerepet tölt be a globális energiamixben.

Rekordot ért el tavaly a napenergia, ahogy 118 gigawattal (GW) ez a megújuló forrás adta a tavalyi új energiatermelő kapacitások 45 százalékát – derül ki a BloombergNEF jelentéséből.

Ezzel 2019-ben a napenergia lett a világelső az új kapacitások telepítésében, és egyben a vizsgált 138 ország 33 százalékában már ez volt a legnépszerűbb technológia.

Mindeközben a fosszilis tüzelőanyagok részaránya 25 százalékra csökkent az új kapacitások tekintetében.

A napenergia felfutása elsősorban a jelentős költségcsökkenéseknek tudható be. A kutatás emellett rámutatott, a tavalyi év végén, világszerte, összesen 651 gigawattnyi napelem kapacitás volt elérhető, szemben a 2010-ben mért 43,7 gigawattal.

Ezzel pedig a napenergia most már maga mögött hagyta a szélenergiát is – utóbbi teljes kapacitása tavaly 644 GW volt.

Mindazonáltal a globális energiamixben továbbra is a szén kapja a legnagyobb szerepet (2089 GW), melyet a gáz (1812 GW), valamint a vízenergia (1160 GW) követ. A jelentés hangsúlyozta, a napelemek terjedésével 2022-ben 140-178 GW új kapacitást telepíthetnek.

Történelmi évet produkáltak tavaly a megújuló energiaforrások – FORRÁS: AFP/XINHUA NEWS AGENCY/ZHAO GE

A teljes energiatermelés tekintetében tavaly a napenergia adta az összesített áramtermelés 2,7 százalékát, szemben az egy évtizeddel ezelőtt mért 0,16 százalékkal.

Ezzel párhuzamosan széntüzelésű erőművek átlagos kihasználási rátája 50 százalékkal csökkent az elmúlt évben,

azonban a szénkapacitások még így is 32 százalékos növekedést mutattak az elmúlt évtizedben, a szénenergia-termelés pedig 17 százalékkal bővült a 2010-ben mérthez képest.

Tavaly a nettó szénenergia növekedés 39 GW volt.

A BNEF elemzése rámutatott, az elmúlt évben fordult elő először, hogy a nap- és szélenergia adta globálisan az új energiakapacitások többségét, 265 gigawattnyi új telepítéssel. Ráadásul az országok közti elterjedés kapcsán is érezhető a trendváltozás. Korábban ugyanis ezek a megújuló források elsősorban a gazdag országokban terjedtek, azonban épp a költségeik csökkenésével, mára (2016 óta) ott tartunk, hogy az OECD-n kívüli országok egy csoportja adja az éves kapacitásbővítések többségét.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb