Tegyél valamit

11 zero waste módszer haladóknak

Műanyag doboz helyett használj csatos üveget!

A gazdaságos és környezetbarát tárolásnak számos hatékony módja van, ezek egyike a csatos üveg, amely a legjobb esetben akár egy életen át használható marad. A legtöbb csatos üveg kitűnően záródik, így frissen tartja a benne tárolt alapanyagokat.

Ásványvíz helyett igyál csapvizet!

csapvíz

Hazánk abban a kivételes helyzetben van, hogy a legtöbb településen a csapvíz nemcsak hogy ivóvíz minőségű, de ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. Ha ilyen helyen élsz, teljesen fölösleges palackozott ásványvizet vásárolnod, ami amellett, hogy drágább, súlyosan károsítja a környezetet a palackok miatt. A szelektív hulladékgyűjtés ugyan jó dolog, de a felesleges hulladék termelésére nem megoldás. Ha úgy alakul, hogy vizet vinnél magaddal, remek kulacsokat és vizes tömlőket is beszerezhetsz.

Lebomló szemeteszsák

Nejlon helyett használj biológiailag lebomló szemetes zsákot. Ezt a terméket bármelyik szupermarketben beszerezheted, és semmivel nem rosszabb, mint a nejlonzsák.

Újrahasznosított vécépapír

Vécépapírt minden háztartásban használnak, ez elkerülhetetlen. Ha csökkenteni akarod az ezzel összefüggő szennyezést, válassz újrahasznosított papírt. Kapható továbbá olyan vécépapír is, amelynek a gurigája vízzel érintkezve azonnal bomlásnak indul.

Hulladékudvar

A hulladékudvarok olyan helyek, ahol szakképzett személyzet veszi át az átlagos, normál életvitel mellett keletkező háztartási hulladékot. A hulladékudvarokon leadhatsz csomagolóanyagot, veszélyes vagy speciális kezelést igénylő hulladékot, például használt étolajat, de átvesznek szükségtelenné vált vagy elavult, javíthatatlan műszaki cikkeket, elektronikus hulladékot is.

Fedezd fel a mosódiót!

A mosódió egy Délkelet-Ázsiában honos fán terem. A fát szappanfának is hívják, mivel a termésének héja felületaktív anyagot, ún. szaponint tartalmaz. Ez az anyag vízzel érintkezve habzik, és képes szennyeződések eltávolítására. A mosódió sokoldalúan felhasználható a háztartásban, a hajmosástól egészen a takarításig.
A helyiek már évszázadokkal ezelőtt rájöttek erre, és a mag nélküli dióhéjat használják természetes mosószerként a mosáshoz. A mosódió környezetkímélő, tisztítóerejére alapozva már kaphatók különböző folyékony és vízben oldódó kapszulás mosószerek is. Legyünk azonban körültekintőek!

A mosódió egyáltalán nem biztos, hogy hatékonyabb a környezettudatosság szempontjából, hiszen a termést valahogy a felhasználás helyére kell szállítani, és ez a több ezer kilométeres út már önmagában is környezeti terheléssel jár. Az erről szóló vitákban gyakran érvként hozzák fel a mosódió ellen, hogy ma már a szintetikus mosószerek többsége sem szennyez olyan borzasztó mértékben, mint korábban. És lehet, hogy a mosódió használata inkább tesz jót a lelki egyensúlyunknak, mint a környezetvédelem ügyének. Egy próbát persze megér, de ami ennél is fontosabb, igyekezzünk minél kevesebb klóros tisztítószert használni, a mosógépet pedig használjuk alacsony hőfokon.

Használd a szelektív gyűjtőszigeteket!

Bár a legtöbb településen és társasházban ma már megoldott a szelektív hulladékgyűjtés, bizonyos típusú hulladékok gyűjtésére és tárolására így sem mindenhol készültek még fel. Ezért is jó, hogy sok helyen olyan hulladékszigeteket is kialakítottak, ahol külön-külön gyűjthető a fémhulladék, a papír, a műanyag. Keresd meg a lakóhelyedhez legközelebbi hulladékgyűjtő szigetet, és amit otthon nem tudsz szelektíven gyűjteni és tárolni, lehetőleg ott helyezd el!

Bambuszfogkefe és a miswak

zero waste fogkefe

A fogorvosok ajánlása szerint a fogkefét érdemes legalább havonta-kéthavonta cserélni. Mennyi-mennyi műanyagszennyezéssel jár ez az apróság, amivel végeredményben csak az egészségünket szeretnénk védeni! Az egyik megoldás a műanyag fogkefe kiváltásra a bambuszfogkefe, amely manapság szintén könnyen beszerezhető.
Bizonyos közel-keleti, dél-amerikai és nyugat-ázsiai országokban van természetes alternatívája a fogkefének: ez a miswak. Ez az eszköz az arakfa (Salvadora Persica) ágából készülő természetes fogápoló eszköz, amelynek segítségével fogkrém használata nélkül tisztíthatjuk a fogunkat. A Salvadora Persica ág nedve több mint 70 alkotóelemet tartalmaz, amely jótékony hatással van a fogak és az íny állapotára. Hatásosságát és egészségességét több száz tanulmány vizsgálta és és igazolta, használatát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is ajánlja. Ha tetszik ez a megoldás, bátran kipróbálhatod. Budapesten is sok közel-keleti boltban kapható ilyen fogkefe, illetve online shopokban is hozzáférhető.

miswak

Kávézz otthon!

Ha lehetőséged van, próbáld csökkenteni a kávéfogyasztásodat. A kávétermesztés és a kávé szállítása elképesztő mértékben terheli a környezetünket világszerte. Ha kávézol, inkább otthon tedd, és ne dobd ki a zaccot, hanem hasznosítsd újra házon belül. A kávézacc alkalmas lefolyótisztításra, de néhány szobanövény vagy kerti haszonnövény is meghálálja, ha időről időre kávézaccal frissíted fel a földet.

Ahol tudsz, használj fa eszközöket műanyag helyett!

A Természetvédelmi Világalap (WWF) kutatása alapján egy ember egy hét alatt nagyjából egy műanyagflakon kupakjának megfelelő mennyiségű – megközelítőleg öt gramm – mikroműanyagot fogyaszt el. Ez főleg a vízzel együtt kerül az emberi szervezetbe, vagy olyan tengeri ételek révén, mint a kagylók és rákfélék, amelyeket egészben fogyasztanak. Elég ijesztően hangozhat, de ez azt jelenti, hogy tíz év alatt akár két és fél kiló mikroműanyag is bekerülhet egy ember szervezetébe teljesen hétköznap életvitel mellett is. Ezért is borzasztóan fontos, hogy a műanyag használatát minél gyorsabban és radikálisabban csökkentsük, ahol lehet. A műanyag hulladék egy része – ide értve a műszálas ruhákról leváló szöszt, a szívószálat vagy a PET palackokat – végeredményben az ivóvízben fog kikötni. Ha csak annyit teszel, hogy a műanyag felmosó fát és partvisnyelet fára cseréled, máris nagy lépést tettél a műanyaghulladékok ellen. A fa nemcsak esztétikusabb, a használata kényelmesebb, és a szó jó értelemben tartósabb is, mint a műanyag.

Tudatos tárolásra fel!

zero waste tudatos tárolás

Egy háztartásban alighanem a legnagyobb kihívás a tárolás. Nincs az a doboz, amit ne lehetne megtölteni hasznos vagy olykor kevésbé hasznos holmikkal. Ha a tárolást tudatosan szervezed meg, nemcsak helyet takarítasz meg, de jó eséllyel az általad termelt hulladék mennyiségét is csökkentheted. Műanyag doboz vagy láda helyett használj üveget vagy faládát. Régi faládákat bármelyik ócskapiacon könnyen és olcsón beszerezhetsz. Az ilyesmi nemcsak a gazdaságos tárolást teszi lehetővé, de esztétikusabb, vonzóbbá is teszi az otthonodat.

Ha érdekelnek még további zero waste ötletek, olvasd el a 11 zero waste praktika bevállalós polgároknak című cikket is!

Forrás: xforest

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb