Tegyél valamit

11 zero waste praktika bevállalós polgároknak

Könnyen belátható, hogy az abszolút nulla szemetet termelő, zero waste-életmód kialakítása lehetetlen küldetés – a kibocsátott hulladék mennyisége azonban kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető.

zero waste kifejezés mindenekelőtt a hulladékmentes életmódra való törekvést jelenti. A hulladékmentes életmód lényeges eleme, hogy segítségével minimálisra csökkenthetjük a mindennapi életünk során keletkező szemét, illetve hulladék mennyiségét. Ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a teljesen hulladékmentes élet elérhető.

A zero waste életmód tehát nem egy állapot. A zero waste nem a szemét fölötti totális győzelmet jelenti, hanem sokkal inkább egy kalandos útkeresést, amelynek során szokásaink átalakításával és tudatos cselekvéssel csökkenteni tudjuk a saját ökológiai lábnyomunkat.

A zero waste életmód több szempontból is jó az egyénnek, és jó a szűkebb-tágabb környezetünknek is. Könnyű belátni, ha kevesebb szemetet termelsz magad körül, az már önmagában is ok az örömre, mert úgy érezheted, valami jót teszel. Ráadásul nemcsak magadnak, de az élővilágnak is használsz vele, és végső soron az utánad következő generációk életét is megkönnyíted.

A zero waste, ha tetszik, intellektuális kihívás is. Az útkeresésé során azt kell kitalálnod, hogyan tudsz napról napra egyre kevesebb szemetet termelni úgy, hogy az lehetőleg ne igényeljen többletidőt, erőfeszítést vagy extra kiadást a családod számára. Fontos tehát, hogy a zero waste nem egy ideálisan elérhető célállapot, hanem tudatos cselekedetek sora, illetve olyan szándék, amely életmódváltásra irányul.

Lássuk is, milyen előnyökkel jár a zero waste életmód!

A zero waste szemléletben a minőség és a funkció fontosabb lesz annál, hogy egy adott dologból mennyi van. Így csak olyan tárgyakat vásárolsz, amelyeket gyakran használsz, és ami lehetőség szerint hosszú időre, akár egy életre szól. De a zero waste életmóddal egészségesebbé válik az étkezés is. Ha kerülöd a csomagolt, félkész- és gyorsételek fogyasztását, vagyis előnyben részesíted a csomagolásmentes és hulladékszegény ételeket, akkor a legtöbb esetben frissebb ételeket fogsz enni, mint korábban.

A zero waste alapja tehát a kisebb fogyasztás. Alapigazság, hogy minél kevesebbet fogyasztasz, annál kevesebb szemetet fogsz termelni. A műanyagtubusos méregdrága kenceficék helyett például saját kezűleg is készíthetsz kozmetikumokat természetes anyagokból. A használati tárgyaidat pedig, ha elromlanak, megjavíthatod vagy megjavíttathatod, ahelyett hogy a szemétbe dobnád. Ezekkel az egyszerű lépésekkel nemcsak magadnak és a környezetednek teszel jót, hanem a pénztárcádnak is.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a hulladék mennyisége, tágabb értelemben a hulladékgazdálkodás sok általános környezetvédelmi témával összefügg. A zero waste életmód egyik előnye éppen az, hogy közvetetten pozitív hatást gyakorol például a műanyagszennyezésre, a pálmaolaj vagy épp a ruhaipar, a fast-fashion okozta környezeti és egészségügyi problémákra. Sőt, ha a zero waste életmód a későbbiekben tömegessé válik, az hatással lehet számos környezetszennyező iparágra is.

Az alábbiakban 11 gyakorlati tippet mutatunk be, amelyek segítségével bárki elindulhat a zero waste életmód izgalmas felfedezőútján.

Kezdd el a hulladék szelektív gyűjtését!

Ha szelektíven gyűjtöd a szemetet otthon, attól önmagában még nem csökken a hulladéktermelésed. Annak azonban, ha elkezded, az lesz a következménye, hogy szembesülsz a saját szokásaiddal. Megtanulod, hogy a napi normál életmódod során milyen fajta hulladékból mennyit termelsz. Ha megismered és tudatosítod a szokásaidat, az sokszor már elég ahhoz, hogy változtass, vagy egyszerűen csak gondolkodni kezdj azon, hogyan tudod csökkenteni az általad termelt szemét és hulladék mennyiségét.

Keress csomagolásmentes boltot!

Csomagolásmentes boltok már Magyarországon is működnek. Ezen a térképen összeszedtük neked, hogy hol találsz ilyen üzleteket. A térképet folyamatosan bővítjük.
A csomagolásmentes boltok elsődleges célja a környezettudatos és fenntartható vásárlási kultúra kialakítása és terjesztése. Ha ilyen helyen vásárolsz, könnyen kiiktathatod az életedből a felesleges termékcsomagolásokat, és jó eséllyel kiváló minőségű, helyi, illetve hazai termékeket fogsz fogyasztani. A csomagolásmentes boltokban a konyhai alapanyagoktól a tejtermékeken és kozmetikumokon át egészen a környezetkímélő háztartási eszközökig egy sor hasznos és környezetkímélő dolgot megtalálhatsz. A jövő abba az irányba mutat, hogy a csomagolóanyagok egy részét alternatív megoldásokkal kell kiváltani. Gondolj arra, hogy a termékcsomagolás mint dizájnelem sok esetben leginkább a termék eladhatóságát szolgálja, és olykor a csomagolás mint elsődleges funkció háttérbe is szorul. Ne hagyd, hogy a színes-szagos dizájnolt csomagolások irányítsák a figyelmedet és a vásárlási impulzusaidat. Tedd szabaddá, tudatosabbá és környezetkímélőbbé a mindennapjaidat!

Műanyagzacskó helyett használj vászontáskát!

Ha hagyományos szupermarketbe mész, vásárláskor kerüld az egyszer használatos nejlonzacskók használatát! Szerezz be inkább egy erős vászontáskát, amit mindig magaddal vihetsz. Az is sokat segít, ha az otthon már meglévő műanyagszatyraidat viszed magaddal, és ezeket használod.

Légy kreatív a szépségápolásban!

Eszedbe jutott már, hogy mi történik a szemétbe dobott legegyszerűbb tusfürdős flakonokkal vagy testápolós flakonokkal, esetleg a műanyag fogkrémes tubusokkal? Csomagolásmentes boltokban már lehetőséged van kimérve, saját edényben hazavinni azokat a kozmetikai termékeket és ápolószereket, amelyekre szükséged van. De kis ügyességgel, kreativitással saját magad is elkészítheted ezeket otthon. Ha kicsit beleásod magad a témába, akár te magad is készíthetsz otthon illatos kézműves szappanokat, de összeállíthatsz saját testápolót vagy illatszereket természetes olajakból és gyógynövényekből.

Éttermek

Ha nem otthon eszel, válassz olyan éttermet vagy kifőzdét, ahol nem eldobható csomagolásban kapod az ételt! Ha az önkiszolgáló étteremben, menzán elvitelre kéred az ebédet, gondoskodj magadnak saját ételszállító dobozról!

Ne használj műanyag szívószálat!

A szívószál az egyik legveszélyesebb a sok nehezen lebomló műanyagszemét között. Újrahasznosítása sajnos nem megoldott. A legtöbb szívószál anyaga ugyan polipropilén, tehát akár újrahasznosítható is lehetne, de a formája miatt a daraboló- és csomagológépek képtelenek hatékonyan feldolgozni. A műanyag szívószál nagyon könnyű, az utcai szemetesből a szél könnyen felkapja, és így kerül aztán a csatornákba, onnan pedig az élővizeinkbe.

Hordj használt ruhát is!

Sokszor észre sem vesszük, mennyi olyan ruhadarab lapul a szekrény alján, amit nem hordunk. Időről időre érdemes átválogatni ezeket, hátha van, amit esetleg újra szívesen hordanál. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a használt ruha minősége a legtöbbször semmiben nem marad el az újétól. Sőt, ha odafigyelsz, akár kitűnő minőségű ruhákhoz hozzájuthatsz a second hand boltban. Kevesen tudják, de a világhírű magyar filozófus, Heller Ágnes is csak second hand boltokból öltözködött, mégpedig meggyőződésből, nem feledve a környezettudatosság szempontját!

Autó helyett járj biciklivel!

Amikor csak teheted, autó helyett válaszd a kerékpárt! Aki nem ül autóba, nemcsak a károsanyag-kibocsátását csökkenti, de a közlekedési dugókat is nagyobb eséllyel kerüli el. Legyünk méltányosak magunkhoz, csökkentsük az életünkben meglévő stresszfaktorokat, és próbáljunk egészségesebben élni. Erre is jó a bicikli.

Zero waste otthon

A zero waste otthon elég tág fogalom ahhoz, hogy teljes részletességében itt kibontsuk. Rengeteg olyan összetevője van, amely a minimalista életmódhoz hasonló, egyik kulcsa éppen az, hogy a lehető legkevesebb dolgot birtokold. Gondolj bele, amit nem veszel meg, amit nem viszel haza, azzal a későbbiekben sem lesz dolgod. Nem fogja a port, nem kell kerülgetni, nem válik tőle zsúfoltabb a lakás, és ha tönkre megy, nem kell kidobni. Ha kevesebb dologgal élsz együtt, nem fosztod meg magad semmitől, inkább gazdagabbá teszed az életed.

Használj frissen tartó kenyérzsákot!

Egyszer használatos nejlonzacskó helyett vásárold és tárold a kenyeret vagy pékárut erre a célra fejlesztett kenyérzsákban. A speciális biopamut zsákban hosszú ideig friss marad a pékáru, és jó eséllyel kiszáradni, bepenészedni sem fog.

Használj környezetbarát szalvétát!

Mielőtt elterjedt volna a papírszalvéta, a legtöbb háztartásban mosható pamut szalvétákat használtak. De van mód a papírszalvéta környezetbarát kiváltására is. Újrahasznosított papírból készült klórmentes, száz százalékban lebomló szalvétákat ma már különösebb erőfeszítés nélkül be lehet szerezni.

Ha érdekelnek további zero waste módszerek, akkor olvasd el a 11 zero waste módszer haladóknak című cikkünket!

Forrás: xforest

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb