Tegyél valamit

A tudatos vásárló 15 ismérve – 1. rész

Tudtad, hogy a pénzed, amit elköltesz, egyfajta szavazat? Minden egyes termék gyártójának, amit leveszel a polcról, az arra elköltött pénzed egy „igen” arra a kérdésre, hogy vajon jól csinálja-e, amit csinál. De biztos vagy benne, hogy a megfelelő cégeket, tevékenységeket támogatod? Egy tudatos vásárló odafigyel erre.

A tudatos vásárlás nem csupán abból áll, hogy bevásárlólistát készítesz otthon. Ahhoz, hogy te is tudatos vásárló legyél, szükséged lesz ezen felül még 15 dologra, amit, ha rutinná teszel, a pénztárcádnak is kedvezel. Ha igazán fontos számodra, hogy a legjobb döntéseket hozd a vásárlás során, érdemes ezekre odafigyelni:

1. Láss a reklámokon túlra!

Attól, hogy valamit sokszor látsz a tévében, vagy a különböző reklámfelületeken, még nem jelenti azt, hogy az a legjobb az adott célra. A reklámoknak éppen ez a célja: az arcodba tolják, hogy ez kell neked, így amikor bemész egy bevásárlóközpontba, nem kell különösebben gondolkoznod, vagy keresgélned, hiszen emlékszel rá, hogy ezt láttad már több helyen.

Ahhoz azonban, hogy tudatos vásárló légy, ezeken túl kell látnod.

Mi az, amire valóban szükséged van?

Tegyük fel, hogy korpa elleni sampont keresel. Biztos vagy benne, hogy számodra, a fejbőröd számára az lesz a legjobb megoldás, amit a leggyakrabban látsz a tévében? Próbáltál már mást a kék-fehér flakonon kívül? Ha nem, hát itt az idő! Próbálgass, tapasztalj, figyelj meg, és arra adj ki pénzt, ami valóban neked a legjobb.

2. A szemét mindig drága

Ha nem a számszerűsített ára, akkor az, amelyet a természet fizet érte. Jól nézd meg, hogy annak, amit megvásárolsz, mekkora része felesleges szemét. Aranyosak az egyesével becsomagolt füzetek, de ha kaphatsz csomagolásmentesen is, válaszd inkább azt. Jól mutatnak a díszdobozos poharak, de ha csak magadnak veszed otthonra, válogass össze egyesével, ha teheted.

Szerencsére egyre több olyan bolt és kis üzlet nyílik, ahol az alapvető élelmiszert is csomagolásmentesen, kimérve vásárolhatod meg. Egyetlen tárolóra van szükség minden alapvető élelmiszerhez, amely, ha kiürül, csak elviszed és feltöltöd. Kevesebb szemét, kevesebb műanyag, kisebb ökológiai lábnyomot eredményez. És a te lábnyomod is számít!

3. Ne pazarolj!

Mindenkivel előfordult már, hogy a hosszú hétvége előtti nagybevásárlás alatt túlzásokba esett. Biztosan te is gondoltál már rá, hogy a hétvégén úgyis sokat sütsz majd, veszel kétszer annyi tojást – csak aztán annyira lefoglaltak a teendőid, hogy megfeledkeztél a sütésről, a tojásról, az pedig szép csendesen megromlott a hűtődben.

A pazarlással nem csupán mások belefektetett idejét és munkáját veszed semmibe, de a sajátodat is. Hiszen a felhasználatlan, kidobott tojásért fizettél, azért a pénzért pedig te magad is dolgoztál.

Persze, egy-egy alkalom, egy-egy doboz tojás ára nem sok. Na de összeadtad már, hány ilyen alkalom volt? Törekedj rá, hogy a jövőben kevesebb legyen, hiszen mások munkája, ideje a tiéddel egyenértékű.

4. Helyi termelők a szupermarket előtt

A szupermarketekben azt szeretjük, hogy mindent megtalálunk egy helyen. Kényelmes, hiszen télen meleg, nyáron hűvös, és igen széles a kínálat. Egy tudatos vásárló azonban emellett azt is látja, hogy a zöldségek- és gyümölcsök származási helye ismeretlen számára, legfeljebb a származási ország van feltüntetve a címkén.

Ebből kifolyólag nem tudhatod, hogy milyen vegyszerekkel dolgoztak a termesztés során, milyen körülményeket biztosítottak a növényekkel foglalkozó munkásoknak, és mennyi felesleges, káros anyag került a természetbe azért, hogy az átlagos vásárló decemberben is frissnek kinéző, tökéletesen gömbölyű paradicsomot vásárolhasson.

Ezzel szemben a helyi termelők, kisgazdaságok tulajdonosaitól mindent megtudhat, aki szán rá egy kis időt. Teljes képet kaphat a gazdaság működéséről, a munkavállalókkal való viszonyról, a termények minőségéről és annak megóvásáról.

A környékbeli termelők és gazdaságok felkutatására, megismerésére szánt idő többszörösen megtérül majd, hiszen sokszor magasabb minőségű, egészségesebb portékát vihetsz haza jóval kevesebb benzinköltség és környezetszennyezés árán. Könnyen lehet, hogy új barátságokat, jövedelmező emberi kapcsolatokat is nyersz ezzel, de mindemellett a legfontosabb: ilyenformán biztos lehetsz benne, hogy a pénzeddel a megfelelő emberek munkáját támogatod, és valóban olyan helyre teszed a voksodat, ahol jó helye lesz.

5. Inkább többször frisset

Ha megvan a termelő, akitől beszerzed a háztartásodba a zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényeket, mindig igyekezz aktuális idénygyümölcsöket- és zöldségeket fogyasztani. Inkább vásárolj többször keveset, de frisset, hiszen ami nálad feleslegesen megromlik, azt a termelő eladhatta volna – légy hát tekintettel rá is a vásárlás során!

6. Nézd meg, menyire tartós

Az eldobható, egyszer használatos dolgok tömeges előállítása az esetek többségében nagyobb környezetkárosítással és kiadással jár, mint tartós, időtálló társaiké. Tudatos vásárlóként érdemes arra is figyelned, hogy amiből csak lehet, a leginkább tartós, legkevésbé szennyező anyagot válaszd.

Műanyag tárolóedények helyett használj üveget, műanyag fogkefe helyett vásárolj inkább bambuszt, a reggeli elviteles kávédat pedig kérd inkább saját kerámia- vagy fémpohárba, mert bár az elviteles pohár papírból van ugyan, a teteje ugyanúgy tömeggyártott műanyag.

7. Támogasd az újrahasznosítást…

Amikor csak teheted, vásárolj újrahasznosított termékeket, legyen szó akár szatyorról, ruháról, ékszerről vagy cipőről. Bolygónk vizeit így is rengeteg szemét szennyezi, az újrahasznosításuk támogatásával egyben leteszed a voksod a további felesleges műanyagtermelés mellett is.

8. …és tégy érte magad is

Sajnos egyelőre lehetetlen, hogy teljes mértékben műanyagmentesen, környezetbarát módon vásárolhassunk nagyobb lemondások nélkül. Azonban az a szemét, amit hazavittél a vásárlásodból, onnantól már a te felelősséged.

Tudatos vásárlóként azt is tudnod kell, hogyan bánj az összegyűlt szeméttel. A legjobb megoldás erre, hogy amit csak lehet, újra felhasználsz belőle, amit pedig nem, azt szelektíven és egyéb szennyeződéstől mentesen gyűjtöd és szállíttatod el.

Van még tovább is! A folytatást itt olvashatod!

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb