Tegyél valamit

A tudatos vásárló 15 ismérve – 2. rész

9. Tarts ki az elveid mellett

Állatbarátnak tartod magad? Fontos számodra az állatok jóléte és a velük való megfelelő bánásmód? Legyen fontos akkor is, amikor a következő samponodat, alapozódat, ráncsimító krémedet vagy egyéb szépségipari termékedet vásárlod meg.

Az állatkísérletmentes nagyvállalatok, cégek üzletpolitikájukban és termékeiken egyaránt hirdetik, hogy felesleges szenvedés okozása nélkül dolgoznak a szépség- vagy divatiparban. Tudatos vásárlóként fontos, hogy utánajárj, melyik nagyvállalat a felelős azokért a termékekért, melyeket hazaviszel magaddal, és hogy ez a nagyvállalat hozzád hasonló elveket vall-e. Vásárlás előtt alaposan győződj meg róla, hogy jó ügyet támogatsz a pénzeddel.

10. Ne legyen mindegy

Csak olyan terméket vásárolj meg, amiről tudod, micsoda valójában. Járj utána, hogy ki állítja elő, ki csomagolja és mit tartalmaz. Ha pedig van annál jobb összetételű, kevésbé káros előállítású, akkor tedd a voksod inkább arra.

11. Olvass hivatalos teszteket

Ha neked nincs is időd vagy kedved összehasonlításokat végezni a különböző mosószerek, mosogatószerek, öblítők vagy akár ételek között, járj utána, kinek volt! A Fogyasztóvédelem rendszeresen végez különböző teszteket, többek között megtudhatod tőlük azt is, hogy melyik kézfertőtlenítő a leghatékonyabb vírusok és/vagy baktériumok ellen. Gyakorlatilag a különböző iskolaszereken át a játékokon és édességeken keresztül a különböző fertőtlenítő/tisztító vegyszerekig mindenről találsz tesztet a fogyasztóvédelem honlapján.

12. A használt még nem szemét!

Amit csak tudsz, próbálj megvenni használtan. Attól, hogy valakinek nem vált be, vagy kényelmetlen volt, könnyen lehet, hogy neked jó szolgálatot fog tenni. Olyan is előfordulhat, hogy ajándékba kapott, sosem használt tárgyaktól szeretne valaki megszabadulni: nézd az állapotát annak, amit megveszel.

Ha például kinéztél magadnak egy porszívót, kenyérsütőt, egy új ágyat vagy bármilyen bútort, jegyezd meg a nevét és nézz körül alaposan használt tárgyak adás-vételével foglalkozó felületeken. Ha pontosan ugyanolyat nem is, hasonlót, de akár még jobbat is találhatsz, ráadásul kevesebb pénzért.

13. Kerüld a fast fashiont

A különböző fast fashion üzletek és a mögöttük álló nagyvállalatok a világ vizeinek egyik legnagyobb szennyezői. Az egész divatipar borzasztóan káros a természetre nézve, hiszen a termékeik nem tartósak: egy-egy kollekciót csak hónapokig tartanak a polcokon, utána pedig újrahasznosítás vagy adakozás helyett egyszerűen kidobják a megmaradt felesleget.

Egyetlen darab pamutpóló elkészítéséhez 700 gallon (körülbelül 2.649 liter) vizet használnak fel, majd ennek a pólónak 80 év kellene ahhoz, hogy természetes úton lebomoljon. Biztosan ezt szeretnéd támogatni?

14. A kézműves dolgok jók

Ha kerülnéd a fast fashiont, de a használt ruháktól viszolyogsz, semmi gond! Szerencsére mindenhol akadnak remek ízléssel és kézügyességgel megáldott emberek, akik egyedi és különleges ruhákat készítenek – a különbség az, hogy ők a legtöbb esetben odafigyelnek a környezetükre, és pontosan annyi darabot készítenek el, amennyire szükség van. Keress, kutakodj a lakóhelyed környékén ilyen emberek után, és talán nem csak egyedi ruhákat, de különleges, új kapcsolatokat is nyersz vele.

15. Vásárolj úgy, hogy másnak is jó legyen

Amikor tudatos vásárlásról beszélünk, első sorban valóban magunknak szeretnénk jót. Majd a környezetünknek, a természetnek is… De ha már valóban tudatosan vásárlunk, gondoljunk azokra is, akiktől vásárlunk. A társadalmi felelősségvállalás a tudatos vásárlás része: amikor csak teheted, vásárolj fair trade, vagyis olyan helyről, ahol biztosan nem zsákmányolják ki a méltatlan körülmények között dolgozókat.

A legkényesebb termékek ilyen tekintetben a kávé, a banán, valamint a kakaó, ebből kifolyólag pedig a csokoládé. Ha már leteszed a voksod egy márka mellett, tedd azt akkor, ha te magad is jó szívvel dolgoznál náluk azért, amit megvettél.

A társadalmi felelősségvállalásba az is beletartozik, hogy amikor csak teheted, magyar terméket vásárolsz, hiszen ezzel támogatod a hazai gazdaságot – ezt azonban jó esetben már a 4-es pontnál kipipálhattad.

A tudatos vásárlóvá válás egy hosszabb folyamat, amelyet érdemes rutinná alakítanod az életedben. Haladj kis lépésekben, egyszerre csak egy pontot tégy a mindennapjaid részévé, és máris tettél valamit magadért, a környezetedért és a bolygóért!

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen előnyei vannak az átgondolt vásárlásnak?

Azzal, hogy odafigyelsz, mit vásárolsz meg, költséghatékonyabb lehet a háztartásod. Támogathatsz jó célokat, megfelelő embereket, míg a káros dolgok nem-vásárlásával visszautasíthatsz olyan anyagokat és tevékenységeket, melyekkel nem értesz egyet.

Hogyan lehetsz te is tudatos vásárló?

Fokozatosan, egyesével kezdd el beépíteni a cikkben felsorolt pontokat az életedbe. Keress hasonló mentalitású embereket, csoportokat, akik bővíthetik ismereteidet és segíthetnek a tudatosságban.

Hogyan lehet a gyerekeket már kis koruktól kezdve a tudatos vásárlásra nevelni?

Példamutatással. Ismertessük meg a gyermekeket a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, biztassuk arra, hogy megunt, de jó állapotú tárgyait adja oda másnak, tanítsuk meg rá, hogy a pazarlás káros, és mutassuk meg neki, hogyan csinálhatja jól.

Rád mennyi illik a 15 ismérvből? Olvasd el az első nyolcat is!

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb