MűanyagTegyél valamit

Melyik károsabb a környezetre: szappan vs tusfürdő?

Akár heti 2-3 alkalommal is elég lehet zuhanyoznunk? Egyesek szerint igen, mások szerint nem. Természetesen ez rengeteg dologtól függhet, ne feledjük, hogy mindannyian egyediek vagyunk, így nincs tökéletes “sablon” megoldás.

Ami azonban a legtöbb emberre igaz, hogy tusfürdő nélkül nincs zuhanyzás – írja a környezetbarátéletmód.com


Mi már tudjuk, hogy a műanyag mennyire káros és szennyező lehet… Én gyakran kaptam magam azon, hogy zuhanyzás közben a lefolyóba iramló habokat bámultam és azon járt az eszem, ez mennyire lehet káros az élővilágnak, és nekem. Amikor pedig már üres volt a doboz és nem tudtuk tovább használni, a kukáé lett.

Jó érzés tisztában lenni vele végre, hogy mit is jelent 1 tusfürdő, 1 sampon, 1 balzsam, 1 testápoló – és még sorolhatnám – műanyagban. Az egyik legkönnyebben lecserélhető, leváltható dolog a háztartásban, azok pontosan ezek. Mindegyikre van csomagolásmentes, zero-waste alternatíva.

Tusfürdő helyett

Tusfürdő és sampon helyett nyugodtan válasszunk szappant papír csomagolásban. Érdemes kísérletezni, kinek mi válik be. Én mindenképpen természetes szappant ajánlanék, ami vegán, natúr és lehetőség szerint még magyar is!

Meg is találtam a megfelelő alternatívát, az ArtNatura szappanok között, férfiaknak, nőknek, hajmosásra és így tovább. Persze a bátrabbak kísérletezhetnek más megoldásokkal is, mint például a világos rozslisztes hajmosás, vagy az esővízes. Sőt, akár a szappant is elhagyhatjuk fürdésnél, ha már ott tartunk az életmódváltásban és elegendőnek véljük csak alkalmanként használni.

Tudom, vannak kivételes esetek, így ez a rövid szöveg sem iránymutatás szeretne lenni, csupán ismeretterjesztés a rendelkezésre álló tanulmányozható opciókról.


Kívánok mindenkinek kellemes tisztálkodást, a számára megfelelő környezetbarát megoldásokkal.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb