Technológia

Növényi eredetű élelmiszereké a fenntartható jövő

Az élelmiszeriparra és mezőgazdaságra vonatkozó klímaegyezmény részeként a dán kormány mintegy 168 millió euró támogatást jelentett be a növényi eredetű élelmiszerek gyártásának ösztönzésére. Ez minden idők legnagyobb uniós támogatása ennek a célterületnek a kutatásával és fejlesztésével kapcsolatban.

A megállapodást a parlamentben jóváhagyták, a dán kormány nemzeti cselekvési tervet, stratégiát kell, hogy összeállítson a nem állati eredetű élelmiszerekre vonatkozóan, egyértelmű termelési és értékesítési célokkal – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Az Oxfordi Egyetem kutatásai alapján a világ minden bizonnyal nem tudja teljesíteni a kitűzött klímavédelmi célokat, ha nem tud elszakadni a nagyüzemi állattartástól. A húst helyettesítő növényi termékekre való áttérés a haszonállattartásnál akár 90 százalékkal környezetkímélőbb megoldás lenne.

Dánia úgynevezett növényiélelmiszer-alapot hoz létre, amely kilenc év alatt 675 millió dán koronát (90 millió eurót) nyújt a termékfejlesztés és promóció támogatására.
Emellett öt évig összesen mintegy 580 millió dán korona (78 millió euró) támogatást ad azoknak a gazdáknak, akik emberi fogyasztásra szánt fehérjenövényeket termelnek vagy feldolgoznak.

A kormány további 260 millió dán koronával (35 millió euróval) támogatja öt éven keresztül a mesterséges húsfélék készítőit.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb