Tegyél valamit

Tényleg megéri anyagilag a mosható pelenka?

Sokat hallottunk már róla, hogy mennyire környezetbarát a mosható pelenka, és mind tudjuk, mennyire macerás a használata, tisztán tartása. Azt viszont csak kevesen számolják ki, hogy az eldobható pelenkához képest a mosható mennyibe kerül évente. Erre a kérdésre adja meg a választ a kornyezetbarateletmod.com cikke:

A mosható pelenka a környezet- és bababarát alternatíva az eldobható pelenkára. Sajnos, sok baba popsija nem bírja eldobatósat, mert kivörösödik például. Ez több dolog miatt is lehet, többek között a mesterséges anyagok irritálhatják a bőrt.
A mosható pelenka, valóban munkásabb, mint kidobni a használt pelust és várni több 100 évet, hogy lebomoljon…
Ez a cikk nem a használatáról szól, nem próbál meggyőzni senkit. Nézzük is a tényeket.

Annak érdekében, hogy számításokat végezhessünk, meg kell határozni néhány dolgot, ami szükséges a mosizáshoz. Ilyen a mosószer is.
Mosáshoz, ha már az eldobható pelenkával együtt megszabadultunk a káros kemikáliáktól, válasszunk a természetes mosószerek közül, ez lehet mosószóda, vagy mosótojás. Folttalanításhoz, koszosabb darabokhoz  reszeltszappan-dara, folttisztító só, epe-szappan mind jó. A mosás hőfoka kb 40-60°C, között legyen, nem több. Öblítőt használni nem javasolt, mert árthatnak a pelenkák nedvszívó-képességének. Fertőtlenítéshez az öblítős részbe egy kevés ecet jó is lesz. 
Mosógép vásárláskor érdemes figyelni a besorolására, vannak nagyon energia és víz takarékos gépek.

Na és akkor jöjjön egy kis matek:
A Te*co-s Ar*el mosószer 5500Ft és 80 mosára elegendő. Az Ecoegg töltelékkel 210 mosásra elegendő 7000Ft, és 4000Ft az utántöltő hozzá. 11 ezer Forint  2db Ar*el, ez 160 mosás . 11 ezer a tojás az utántöltővel + még egy utántöltő= 410 mosás, azaz jobban jársz, ha mosótojással mosol.
,, Naponta átlagosan 5-7 darab pelenka fogy el”  ez havi 150, de legyen a 100, hogy könnyebben száloljunk. A Kidobott pelenkákból egy-másfél tonna hulladék termelődik. Tegyük fel, hogy egy gyerek havi szinten elhasznál 100 pelenkát és tegyük fel, hogy 3éves koráig használja. 1év 12 hónap, tehát 3*12*100 =3600. Mondjuk, hogy van 4 gyerekünk. 4*3600=14.400, szóval 4 gyerek termelt 14.400 pelenkát, aminek a lebomlási ideje: 400-550 év közé teszik, ma még az újrahasznosítása sem megoldott, és ugye ebből műanyag származékok oldódnak a földbe, abba a növénybe, ami kinő a földből, a vízbe, amibe belemossa például az eső a műanyag származékokat, azt pedig tudjuk, hogy mindez szép körforgásban van. 

Mosható pelenkával két és fél év alatt mintegy 40 ezer liter víz fogy. Ez nem több, mint, ha a vécét húznánk le naponta ötször. Miért éppen azt a vizet sajnáljuk, amit a pelenkák mosására használunk? Egy darab eldobható pelenka előállításához  40,5 liter vízre van szükség 14.400 db pelenka (ennyit használ 4 gyerek 3 év alatt) előállításához, 14.400*40.5l víz=583.200 liter.A Women’s Environmental Network 1991-es felmérése azt találta, hogy eldobhatós pelenkát gyártani többszörösen szennyezőbb, mint moshatót, ugyanis 3,5x több energiába és 2x annyi vízbe kerül gyártásuk, mint a mosható társaiké. A mosható pelenka 2,5 év alatt 40ezer liter vizet használ, ha ez 4 gyerek, akkor 160ezer liter, ez a közelében sincs az 583 ezernek.

Nézzünk csak végig a saját életünkön, igyekszünk mindenből tartósat venni, ha elromlik megjavítani, hajlamosak vagyunk inkább a drágábbat választani, annak reményében, hogy az egy jobb, strapabíróbb, megbízhatóbb minőségű termék lesz. Ruhatárat tartunk, étkészletet, a könyveket sem dobjuk ki, sokunknak több cipőnk van stb. Én úgy gondolom, hogy az lenne az ideális, ha minimumra tudnánk szorítni az eldobhatós, eldobandó és gagyi dolgokat, miért ne lehetne ez így a pelenkával? Ami akár több babát is kiszolgálhat!

Mindenképpen tény, hogy az eldobható pelenka költsége havi akár 10-15ezer forint is lehet. Ez egy átlagos szobatisztaság eléréséig terjedő hónapszámmal, 27 hónappal szorozva kb. 300- 400 ezer forint körül alakulhat. Mindemellett nem ritka az eldobhatóban a 3-4 éves gyermek is. A mosható pelenkák használatával ez a költség 100-150 ezer forint a 2,5 évre!  

Röviden: tartósabb megoldásal, egyszeri “nagyobb befektetéssel” nem csak, hogy a babádnak (bőrének és jövőjének) és a környezetnek teszel jót, de a pénztárcádnak is!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb