Nagyvilág

Vállalatok a klímavédelemről: lesz-e az ígéretekből gyakorlat

A karbonsemlegesség melletti nyilatkozatok jól hangzanak, de ennél sok esetben nem történik több, már ami a vállalatokat illeti – írja az élőbolygónk.hu. Erre mutat rá egy friss ausztrál kutatás is, amely a szigetország legnagyobb vállalatait vizsgálva arra jutott, hogy az ambiciózus célok kitűzésén túl nem sokat tesznek a klímavédelemmel kapcsolatban.

 A vállalatok éves jelentésein alapuló elemzés szerint Ausztrália 150 legnagyobb állami vállalata közül 17 számolt be arról, hogy elérte a szén-dioxid-semlegességet, míg 46-an nyilatkoztak arról, hogy kötelezettséget vállaltak vagy szándékoznak vállalni a nettó nulla kibocsátás elérésére – mutatott rá Renzo Mori Junior, a RMIT University kutatója a The Conversationben megjelent írásában, amelyet a Makronom szemlézett.

A 150 legnagyobb ausztrál cégből csak 55 kötelezte el magát a nulla kibocsátás mellett 2050-re.

Emellett egyre több vállalat veszi figyelembe az Egyesült Nemzetek Szervezete által kiadott fenntartható fejlődési célokat. A biztatónak tűnő számok mellett ugyanakkor az RMIT Melbourne-i Egyetem legfrissebb kutatása arra is rámutat, hogy a valós eredmények még messze vannak.

Ugyanis bár az érdeklődés növekedett a vállalati szférában, a fenntartható fejlődési célok teljesítménymutatóit figyelembe vevő és céljaikat ahhoz igazító vállalatok aránya még mindig alacsony.

A közgazdász szerint rendszeres teljesítménymérésekre lenne szükség, illetve világos célokat és határidőket kellene meghatározni. Csak így lehetne bizonyítékokkal is alátámasztani a fenntarthatóság felé tett lépéseket, és elkerülni, hogy a vállalások tartalom nélküli, üres marketingfogások maradjanak.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb