Tegyél valamit

6 dolog, amivel elbuktam (egyelőre)

Mindig hangoztatjuk, hogy a környezettudatos életmódra történő átállás nem egylépéses folyamat. Sok sikercikket és jó tanácsot olvashatunk arról, mekkora javulást jelent az életminőségben ez az életvitel, azonban az ide vezető út akadályokkal és kudarcokkal van övezve. Erről szól a zero-hulladek.blogspot.com cikke is.

Több mint négy éve változtattam meg drasztikusan a háztartásunkat. A célom, hogy olyan háztartást vezessek, ami gyakorlatilag nem (vagy minimális) szemetet/hulladékot termel. Az én felfogásomban a szelektálható hulladék is hulladék, azaz ennek a minimalizálására éppúgy törekszem, mint a kommunális szemét megszüntetésére.Ennek eléréséhez különféle alternatív megoldásokkal váltottam fel a korábban alkalmazott módszereinket. Összességében nézve, a négy éve alatt sikerült kb. 90%-kal csökkentenem a termelt szemét mennyiségünket. Azonban, ha valaki megnézné a lakásunkat, és a benne gyűlő szemetet, akkor azt látná, hogy van szemetünk. Igaza is van. Mi sem vagyunk tökéletesek, és a sikeres hulladékcsökkentés nálunk sem jelenti a tökéletes zéro hulladéktermelést. 
Mutatok nektek pár dolgot, ami jelenleg még hulladékunk/szemetünk mennyiségét növeli (sőt többnyire a kommunális gyűjtő tartalmát):

1. Fogkrém tubusa

Habár tudok készíteni – szerintem jó fajta – fogkrémet, és megtaláltam azt a fogkrémet is, amit szívesen használunk, ez sajnos nem igaz a családunk minden tagjára. A kisebbik fiam ragaszkodik egyetlen fajta/márka bolti “hagyományos” fogkrémhez. Ennek a tubusa pedig a kukában végzi. Az itthon is elkészíthető fogkrém, ami a legjobban emlékeztet a bolti társaira, igényel pár olyan alapanyagot, ami nem feltétlenül található meg minden háztartásban, azonban ha rákészültök, akkor pár perc alatt bekeverhető. Fő jellegzetessége, hogy nem tartalmaz szódabikarbónát, így az arra érzékenyek is használhatják. 

Kép: Canva

2. Mogyorókrém

Rajtam kívül mindenki szereti a családban. Amikor csak tehetem pálmaolajmentes, üveges verziót vásárolok. Próbáltam elkészíteni több alkalommal is itthon. Azonban első alkalommal leégett a gépem, nem bírta a mogyoró őrlését. A többi próbálkozásom eredményeként pedig, nem sikerült olyan igazán krémesre pépesíteni. Nekem ízlett, de a többiek kiérezték belőle az apró szemcséket. Így ez a házi mogyorókrém eddig minden alkalommal sütiben “végezte”. Gyanítom, hogy a jelenlegi gépem nem elég erős az igazi krémes mogyorókrém készítéséhez. Egyszóval a bolti mogyorókrém üvege is hulladékként végzi. Újrahasználatban nem gondolkodok ebben az esetben, ugyanis az üveg kupakja nem szabvány, nem tudom fém kupakkal lecserélni, ráadásul nem zár tökéletesen a műanyag kupakja, így befőzéshez nem tudom újra használni. Akármi tárolásra használható, de abból van éppen elegendő mennyiség.

3. Cornflakes

A müzlit vagy granolát csak én szeretem. A gyerekek viszont a cornflakesre (azon belül is a fahéjasra) esküsznek. Eddig még nem sikerült itthoni körülmények között reprodukálni még csak hasonlót sem. A házi granola viszont fenomenális, ezerszer jobb mint bármelyik bolti. Így a cornflakes papírdoboza a papírgyűjtésbe, a belső műanyag zacskója a műanyag szelektív gyűjtőbe kerül.

4. Ruhák

A lányom, én és bizonyos mértékig a fiúk is használt ruhákat hordunk. Azonban a csapat férfi tagjai erre kevésbé hajlandóak. Talán leginkább azért, mert számukra itt helyben nagyon ritkán találunk megfelelő darabokat. Ráadásul nehezíti a helyzetet, hogy ők azt a fajta férfi csoportot képviselik, akik nem szeretnek vásárolni (főleg nem ruhát), és ha muszáj, akkor maximum pár percet szánnak rá. A kompromisszumos megoldás nálunk az, hogy ritkán vásárolunk nekik ruhafélét, de akkor prémium minőségű darabokat választunk, amik nagy eséllyel igazán sokáig bírják. Az elhasználódott, kinőtt ruháink pedig vagy eladományozásra kerülnek, vagy a ruhagyűjtő konténerekbe dobjuk, állapotuktól függően.

5. Borotva

A teljesen fém, biztonsági borotvát még nem vállaltuk be. Jelenleg cserélhető fejű borotvákat használunk (én a járvány előtt gyantázást preferáltam – de épp itt az ideje tartósan használni a házi változatot). Szerencsére – legalábbis nálunk – nem olyan szőrős a banda :D, ezért elég ritkán kell pótfejeket venni/eldobni. 

6. Dezodor

Mi, a csapat lány tagjai simán elvagyunk az alternatív módszerekkel, akár még szódabikarbónás alapú is lehet. Persze van kedvencünk, de kb. nekünk mindegy melyik, ha nem túl zsíros. A fiúk viszont ragaszkodnak a bolti megszokott dezodorjaikhoz. Az egyik az érzékeny bőre miatt, a másik simán a megszokás rabja, a harmadik pedig nehezen talál alternatív megoldást ott ahol a legtöbbet tartózkodik jelenleg. A dezodorok flakonja is a kommunális szemétgyűjtőben végzi.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb