Tegyél valamit

Hulladékgyűjtés a járvány alatt

A járvány ideje alatt a szelektíven gyűjthető hulladékaink mennyisége megnőtt valamennyire – írja a zero-hulladek.blogspot.com. Ennek az az oka, hogy hetente (vagy 2 hetente) egyszer megyünk csak boltba, azaz bizonyos termékeket csak csomagoltan tudjuk emiatt beszerezni. Ilyen például a kutya és a macska táp. A járvány idejére visszaálltunk a tápos megoldásra a nyerskoszt helyett. Nekem ugyanis nincsen fagyasztóm, csak egy picike, amibe max 4-5 napi húst tudok kiporciózni az állatoknak. A tápból viszont ha nagy zsákkal veszek, akkor sok hétig meg van oldva az ellátásuk. Hasonló a helyzet a sajttal, amit mindannyian szeretünk. A korábbi házi sajtokat átmenetileg lecseréltük sok kilós bolti sajtra, így ritkábban kell vennünk ebből. Az üveges sört is dobozos váltotta fel, hogy az üveg visszaváltás miatt se kelljen boltba mennünk. A sörösdobozt pedig a szelektív zsákba tudjuk dobni.


A közel sem teljes listámból egyértelműen látszik, hogy mi is termelünk szemetet. Tény, hogy jóval az átlag alatti mennyiséget, de mégiscsak van. Ennek ellenére tudok tükörbe nézni, egy pillanatnyi lelkiismeret furdalásom sincs, hiszen mindennek ellenére folyamatosan azon ügyködök, hogy a meglévő szemétmennyiségünket is próbáljam minél jobban csökkenteni. Nektek sem kell rosszul éreznetek magatokat, ha valami nem sikerül, vagy nem éreztek magatokban annyi erőt, hogy meglépjétek a változtatást. Sosem voltam az erőltetés híve. A családon belül a családtagok előbb-utóbb pedig fogékonyak lesznek az általatok használt új módszerekre. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom. Néhány példa erre a mi családunkból: borotvahab helyett szappan, sampon helyett sampontömb, műanyag fogkefe helyett fa/bambusz, szüleimnél szénsavas ásványvíz helyett szóda. Ezeket mind a tőlem látottak alapján vették át, szokták meg a többiek.


A lényeg egyetlen mondatban rejlik: MINDEN KIS LÉPÉS SZÁMÍT!  Ha valami nem megy elsőre, akkor válasszatok másik megoldandó feladatot. Mindenkinek más a könnyű és más a nehéz, így nincs nagyon értelme mások eredményeihez hasonlítgatni a tieiteket. Az a fontos, hogy megtegyétek az első lépést, aztán a következőt, majd a következőt, és így tovább. Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. A könyv végén találtok egy check list-t, ami végig fogja a kezeteket az előrehaladásban. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb