Tegyél valamit

Zero Waste tippek (nem csak) járvány idejére)

– a zero-hulladek.blogspot.com-tól.

Világárvány van, ez nem kérdés. Ez már Magyarországot is erősen érinti, és véleményem szerint még csak most kezdődik igazán az országban. Ez a speciális helyzet alapjaiban változtatja meg az embereket. Először élvezik, hogy nem kell iskolába menni, nem kell munkába bejárni, élvezik egymás társaságát a mindennapokban. Aztán lesznek olyanok is akik besokallnak a folyamatos bezártság miatt. Az egész országot komoly próbatétel elé állítja ez a járvány, mind az egészségügyben, mind a gazdaságban, és szociálisan is.

Ez a speciális helyzet minket is próbára tesz. Az első hét még akár izgalmasnak is volt nevezhető: elkezdtük megtanulni az itthoni tanulást a gyerekekkel, azt is, hogy hogyan dolgozzunk a férjemmel egymás mellett itthonról, úgy hogy ne zavarjuk egymást, és azt is még tanuljuk, hogy tudatosan ne menjünk sehova. A legjobb amit tehetünk a járvány ideje alatt, hogy itthon maradunk, és nem érintkezünk emberekkel.

Egy közösségi életet élő családnak, mint amilyen a miénk is, talán ez a legnehezebb feladat. Azonban a tudatosságunk most mindennél fontosabb. A tudatosságunk most nem csupán a hulladéktermelésünkre és a környezetvédelemre fókuszál, hanem átjárja minden egyes porcikánkat, minden egyes pillanatban. Az egymásra figyelés, a közösség támogatása, az együttműködés, bizonyos dolgok elengedése, a lassulás fokozott hangsúlyt kapnak a hétköznapokban, mindez pedig gyökeresen – és remélhetőleg tartósan – fogja megváltoztatni az emberek többségének gondolkodását.

A jelenlegi helyzet sokak szerint nem kedvez a zero waste, azaz a hulladékmentes életmódnak, amit mi magunk is folytatunk a családban. Ez teljesen érthető, hiszen a hulladék nélküli életről a legtöbben a következőket gondolják:

  • csomagolásmentesen vásárolunk
  • nem használunk eldobható eszközöket, így papír zsebkendőt és wc papírt sem
  • nem használunk agyoncsomagolt, klórtartalmú vagy egyéb környezetre káros tisztítószereket és kozmetikumokat
  • csak annyit vásárolunk amennyire valóban szükségünk van
  • támogatjuk a használt termékek megvásárlását
  • tömegközlekedünk

Azonban egy ilyen speciális helyzetben is lehet, sőt kifejezetten jó és hasznos, ha hulladék nélkül élünk. A saját tapasztalataim alapján nyugodt szívvel elmondhatom, hogy sokkal egyszerűbb a jelenlegi helyzetben az életünk, mint sok más embernek. Ehhez mutatok pár ötletet.

1. 

A múlt héten még piacon vásároltunk, de a héten már ezt is kihagyjuk. A piacon a szokásos módon vásároltunk, mostantól a helyi bevásárló közösség online felületén rendelünk élelmiszert, ha nagyon szükséges. Igaz, hogy nincs jelenleg házhoz szállítás, de adott időpontban lehet majd átvenni a megrendelt termékeket. Könnyen tartható zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket rendeltünk tőlük. A csomagolás ebben az esetben félig jó megoldást ad, mivel a zöldség és gyümölcsféléket csak egy ládába pakolják, az egyéb termékek viszont csomagolva vannak. Azonban a mostani helyzetben ezt el kell fogadnunk. 

2.

Mivel nem használunk eldobható eszközöket, úgy mint wc papír, papír zsebkendő, papírszalvéta, konyhai papírtörlő, stb., így ezek folyamatos beszerzése nem okoz problémát, mert egyáltalán nincs rá szükségünk. Tény, hogy ezeket mosni kell – pont úgy mint a járvány előtti időkben – de ezt szerencsére a mosógép elintézi. A mosásoknál most komolyabban veszem a fertőtlenítést, minden mosáshoz adagolok a fertőtlenítő hatású nátrium-perkarbonátból, és amit lehet 60 fokon mosok (elsősorban a kéztörlők, zsebkendők esetében). 

3.

Mivel nem használunk bolti vegyszereket, tisztítószereket, így ezek bekészletezése sem szükséges nálunk. A takarítás ugyanúgy zajlik, mint korábban. A különbség a gyakoriságban van. Gyakrabban takarítok, és figyelek az olyan lakásrészek tisztítására, ami korábban csak ritkábban jutott eszembe. Ilyen a kilincs rendszeres szappanos és nátrium perkarbonátos vízzel való áttörlése, a klaviatúra és a telefonok rendszeres tisztán tartása. A tisztítószerek alapanyagai folyamatosan rendelkezésre állnak a háztartásunkban, így bármikor percek alatt be tudom keverni a szükséges tisztítószert. Átlagosan évente kétszer pótoltam ezeket az alapanyagokat, a jelenlegi készleteimet a héten ellenőriztem, és még biztosan őszig nem lesz szükség pótlásra. 

4.

kozmetikumokra ugyanaz vonatkozik, mint a tisztítószerekre. Az alapanyagok adottak itthon, így ha bármi kifogyna a bolti kozmetikumaink közül (például szappan, fogkrém, sampontömb, dezodor), akkor ezeket elő is tudom állítani itthon.

5.

fogyasztás csökkentése ebben a helyzetben alap. Most tényleg csak annyit és azt veszünk amit feltétlenül muszáj. Sokkal tudatosabban figyelünk arra, hogy ne vásároljunk (online sem!) felesleges termékeket. Egy dologban azonban változtattunk. Annak érdekében, hogy minél kevesebbszer kelljen boltba mennünk, most egyszerre kicsit nagyobb mennyiséget vásárolunk. Akár boltban, akár online vásárolunk, a megvásárolt cikkeket 4-5 napra házi karanténba helyezünk. Ezek a termékek bekerülnek a garázsba, és 4-5 napig nem nyúlunk hozzájuk. Az esetleges vírus ennyi idő alatt  valószínűleg elpusztul, és csak ezt követően kerül be a lakásba és kerül használatra.

6.

Habár a használt termékek megvásárlását mindig támogatjuk, a mostani helyzetben ezt teljesen kiiktattuk a mindennapjainkból. Mivel gyakorlatilag megszüntetjük a tényleges emberi kontaktokat, így a használt termékek átadása, átvétele is várhat a járvány végéig. 

7.

Egy időre teljesen elhagyjuk a tömegközlekedési eszközök használatát – úgy egyébként nem megyünk sehova. Ha nagyon muszáj menni, akkor a családdal és a barátokkal egyeztetve összeírjuk, hogy kinek mire van szüksége, és egy autós körrel egy valaki a csapatból ezt elintézi. A megvásárolt (elsősorban élelmiszerek vagy gyógyszerek) termékeket tényleges találkozások kiiktatása mellett, csupán a kerítésre akasztva adjuk át.

8.

Ha valamelyikünknek el kell hagynia a lakást, akkor a használt ruhát még a teraszon levesszük, kint hagyjuk, a nap uv sugárzása remélhetőleg fertőtleníti. Így például egy farmernadrágot, pulcsit nem kell rögtön kimosni. Mivel nem szeretnénk+ ruhát sem vásárolni, így a meglévő ruháink épségére fokozottabban figyelünk. A gyakori mosással ezek könnyebben kopnak. Természetesen vannak olyan ruhák, amiknél a mosás elkerülhetetlen (fehérneműk, pólók, zsepik, stb.), de a felső ruháinkat próbáljuk higiénikusan kímélni. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb