Műanyag

42 millió tonna műanyagszemetet termelnek az amerikaiak évente

A hatvanas évek óta egyre többet.

Az amerikai szövetségi kormánynak szerdán átadott tanulmány szerint az olcsó, sokoldalúan felhasználható műanyagok megjelenése „bármerre is nézünk, a műanyaghulladék világméretű özönét eredményezte”,

a tengerbe dobott és a vízi élővilágot fenyegető, eldobható műanyagok legnagyobb része mögött az Egyesült Államok áll.

Az 1960-as évek óta meredeken emelkedik a műanyagszemét mennyisége az USA-ban, a legfrissebb adatok szerint ez évente 42 millió tonna, ami lakosonként 130 kilogrammot jelent – írja a player.hu.

Ez nagyjából kétszer annyit, mint amennyit Kína termel, és több, mint az Európai Unió – Brexit előtti – huszonnyolc államának összes műanyagszemete (2020-as adatok szerint az USA lakossága kb. 330 millió, az EU-é kb. 448 millió fő).

Az újrahasznosítás infrastruktúrája nem tud lépést tartani az amerikai műanyagtermelés növekedésével. A műanyagszemét – köztük palackok, szívószálak, csomagolóanyagok – eldobálása, a hulladéklerakás és a lerakótelepek nem megfelelő használata miatt évente akár 2,2 millió tonna műanyag is kerülhet a környezetbe a jelentés szerint.

Ennyi szemét! Lehet, hogy több

A szemét nyomon követésének hiányzó adatai miatt valódi mennyiség még ennél is jelentősebb lehet. A műanyag nagy része a folyóvizeken keresztül az óceánokba kerül.

A világon évente legalább 8,8 millió tonna műanyagszemét jut az óceánokba, ami annyi, mintha minden egyes percben egy szeméttel teli kukásautó borítaná bele a rakományát.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a mennyiség 2030-ra évente 53 millió tonnára ugorhat, ami durván a világ óceánjaiból évente kifogott halmennyiség súlyának fele.

Az Egyesült Államok kongresszusa által a nemzeti tudományos, műszaki és orvostudományi akadémiáknak megrendelt jelentést a Margaret Spring (Monterey Bay Aquarium) vezette szakértői csoport állította össze. A bizottság azt ajánlja, a jövő év végéig készítsék el az új nemzeti stratégiát, amelynek a – különösen az újrafelhasználásra alkalmatlan – műanyag gyártásának visszaszorítására kell törekednie.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb