Műanyag

Továbbra is a Coca-Cola a világ legnagyobb műanyagszennyezője

Fölényesen vezeti a nem épp dicső listát.

A 2016-ban alapított Break Free From Plastic nevű szervezet egy egyelőre sajnos utópisztikusnak tűnő, műanyagszennyezés nélküli világot képzel el. De nemcsak fantáziálnak, hanem cselekednek is: egyik akciójuk, hogy önkénteseik a világ ötvenöt országában szemétgyűjtő akciókon összeszedik, majd megszámolják és kategorizálják a műanyagszemetet. Ebből elég jól kiderül, mely cégek a legnagyobb szennyezők.

Az idei gyűjtést egy 57 oldalas jelentésben összegezték, ha netán nem olvasnád végig, itt a lényeg:

Az ábra szerint – ahogy eddig is –, a Coca-Cola, a Pepsico és a Nestlé a három legnagyobb szennyező. Természetesen nem ők dobálják el a maguk által gyártott termékek csomagolását, de a rengeteg műanyag használata miatt közvetett felelősségük van abban, hogy a tőlük származó hulladék megjelenik a természetben.

„Hiába állítják a világ legszennyezőbb vállalatai, hogy keményen dolgoznak a műanyagszennyezés csökkentésén, továbbra is rengeteg egyszer használatos műanyagot használnak. Le kell állítani a műanyaggyártást, és szabványosított újrafelhasználási rendszert kell bevezetni, a Coca-Colának, a Pepsicónak és a Nestlének pedig vezető szerepet kell vállalnia a valódi megoldások megtalálásában” – mondta Emma Priestland, Break Free From Plastic vállalatikampány-koordinátora – olvasható a player.hu-n.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb