Egyéb

15 évvel öregíti az agyi tevékenységet a légszennyezettség

Kiderült, milyen azonnali hatása van a szálló pornak a kognitív képességekre.

Kutatók egy, az agyat tréningező telefonos applikáció, a Luminosity adatait használva mérték fel olyan felnőttek teljesítményét, akik a levegőben lévő változó mértékű szállópornak (PM2.5) voltak kitéve.

A vizsgált játékok hét kognitív funkciót céloztak meg: a memóriát, a verbális képességeket, a figyelmet, rugalmasságot, a matematikai képességeket, a gyorsaságot és a problémamegoldó képességet.

National Bureau of Economic Research című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányban pedig arra jutottak, hogy a közepesen magas szintű szállópor hatására csaknem hat pontot veszítettek az elérhető százból” – mondta Andrea La Nauze, a UQ vezető kutatója, aki hozzátette, hogy

Valójában ha 30 év alatti vagy és ilyen mértékű légszennyezettségnek vagy kitéve, a kognitív képességeid olyan mértékben csökkennek, mintha 15 évet öregednél.

Az eredmények szerint már a köbméterenkénti 25 mikrogramm PM2.5 is csökkenti a kognitív teljesítőképességet. Ennyit termelnek a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbakká és súlyosabbakká váló bozóttüzek is, de az ausztrál városoknak a PM2.5 szintje elérheti akár a 150 mikrogramm per köbmétert is.

Ez volt egyébként az első alkalom, hogy arra voltak kíváncsiak, milyen azonnali hatása van a szálló pornak a kognitív képességekre, nem túl barátságos eredményre jutottak – olvasható a player.hu-n.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb