Tegyél valamit

A férfiak jóval környezetszennyezőbben táplálkoznak, mint a nők

Ez tudományosan megállapított dolog – állítja a player.hu.

A The Guardian számolt be egy izgalmas kutatásról az étkezés és a környezetszennyezés összefüggésében. Az eredetileg a PLOS One tudományos lapban megjelent új tanulmányban több mint 3200 ételféleséghez kapcsolódó emissziót, valamint 212 brit ember étrendjét vizsgálták, akik három teljes napon át feljegyezték mindazt, amit ettek-ittak, hogy aztán a szakemberek több érdekes következtetésre jussanak:

  • Az átlagos étrendhez köthető kibocsátás majdnem felét állati eredetű élelmiszerek okozzák: 31% származik húsból és 14% tejtermékekből. Az ital a kibocsátás 15%, a torták, kekszek, cukorkák a 8%-át okozták.
  • Az élelmezéssel kapcsolatos kibocsátás negyede olyan élvezeti ételekből származik, mint a kávé, az alkohol és az édességek.

Itt még nincs vége a sornak, csak a két legizgalmasabb megállapítást szándékosan a végére hagytuk:

A férfiak étrendje 41%-kal több klímakárosító gáz kibocsátását okozza, mint a nőké, ami jórészt a nagyobb húsfogyasztás és a több alkohol számlájára írható.

A nem vegetáriánus étrendek 59%-kal több kibocsátásért felelnek, mint a növényi alapúak.

Egyébként Az élelemtermelés az üvegházhatású gázok kibocsátásának 30 százalékát okozza, és korábbi kutatások kimutatták, hogy a gazdag országokban látványosan csökkenteni kell a húsfogyasztást a klímaváltozás mérsékléséért.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

'Fel a tetejéhez' gomb